Nieuws

Bjorn de Koeijer stelt zich voor

Geplaatst op 03-06-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Bjorn de Koeijer

Mijn naam is Bjorn de Koeijer, ik ben promovendus aan de Universiteit Twente. In 2013 ben ik afgestudeerd als Industrieel Ontwerper, met een focus op de integratie van Cradle to Cradle in verpakkingsontwikkeling. Daarna ben ik werkzaam geweest als verpakkingsontwikkelaar en projectmanager, bij Van Houtum in het Limburgse Swalmen (een producent van washroomproducten) en EPEA Nederland in Eindhoven, de C2C-adviesorganisatie van Michael Braungart. In deze rollen ben ik veel bezig geweest met de concepten van Cradle to Cradle en circulariteit, en hoe dit te concretiseren en te implementeren is in product- en verpakkingsontwikkeling.

Sinds twee jaar ben ik werkzaam op het onderzoeksprogramma ‘Sustainable Packages’, van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en het Topinstituut Food & Nutrition. Binnen dit programma ben ik verantwoordelijk voor de (her)ontwikkeling van methoden en tools die ontwerp-/marketingteams handvatten moeten geven om de abstracte concepten ‘duurzaamheid’ en ‘circulariteit’ gestructureerd te implementeren in de ontwikkeling van product-verpakkingscombinaties. Dit gaat niet over vertellen ‘wat ontwerpers moeten doen’, het gaat over het aanreiken van oplossingen die ontwerpteams mogelijkheden bieden om gestructureerde afwegingen te maken; om de (momenteel vaak ondergeschikte) rol van duurzaamheidsoverwegingen meer in balans te brengen met functionele eisen en commerciële doelen. We kijken vooral naar welke actoren in dergelijke processen de beslissingen beïnvloeden, op welke momenten in het proces ze dat doen, en op welke criteria de overwegingen gebaseerd worden: ‘wie doet wat en waarom’.

Maar uiteraard schiet het weinig op als we in onze aanpak alles ‘slechts’ van een theoretische kant bekijken. Contacten met de (verpakkende/verpakkings-)industrie zijn essentieel om nieuwe ideeën en oplossingen te toetsen, te valideren en te implementeren. Ik heb er alle vertrouwen in het VNV-netwerk ons daarin kan helpen!

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.