Nieuws

Minerale oliën in gerecycled karton; 9 juni verdiepingsbijeenkomst KIDV

Geplaatst op 02-06-2016  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Karen van de Stadt  -  Bron:

De verdiepingsbijeenkomst van het KIDV over de stand van zaken van minerale oliën in gerecycled karton is voor veel VNVers erg interessant. Er is nog plek dus je bent van harte welkom op 9 juni!

 

  • Aanmelden kan via ofni.[antispam].@kidv.nl. Let op: meld u tijdig aan, want de zaalcapaciteit is beperkt. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Vermeld bij uw aanmelding a.u.b. uw naam, functie, e-mailadres en de naam van uw organisatie.
  • Heeft u zich al wel aangemeld of meldt u zich nu aan en heft u  – kijkend naar het programma – vooraf al vragen die u tijdens de bijeenkomst graag aan de orde wilt hebben, stuur deze dan in een e-mail aan ofni.[antispam].@kidv.nl. We gebruiken uw input graag bij de verdere inhoudelijke voorbereiding van de bijeenkomst, zodat we waar mogelijk goed kunnen inspelen op de vragen die leven.

 

Introductie

Diverse levensmiddelen zitten in kartonnen verpakkingen, waarvoor vaak gerecycled papier wordt gebruikt, hetgeen een bijdrage levert aan de circulaire economie. Daarin kunnen verontreinigingen zitten, bijvoorbeeld minerale oliën van inkt uit krantenpapier. Het gaat dan om aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH’s) en verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOSH). Deze kunnen in kartonnen verpakkingen terecht komen, waarbij het risico kan bestaan dat de levensmiddelen in de verpakkingen ermee worden besmet. Overigens is niet alleen gerecycled karton vervuild met minerale oliën. In sommige gevallen worden verpakkingsmaterialen bewust behandeld met deze oliën, zoals bijvoorbeeld jute zakken waarin cacaobonen worden getransporteerd. Minerale oliën komen ook in levensmiddelen terecht via smeerolie en hydraulische oliën die boeren en producenten gebruiken bij oogst- en productiemachines en door de behandeling van geoogste producten met minerale oliehoudende stoffen, zoals stofbinders en glansmiddelen.

Het onderwerp staat al sinds langere tijd volop in de belangstelling. Zo zijn en worden er onderzoeken gedaan door onder andere de EFSA, Foodwatch en in opdracht van de Europese Commissie. Tegelijkertijd is er nog veel onduidelijk. Daarom staan we tijdens deze bijeenkomst stil bij de huidige stand van zaken en ontwikkelingen. Wat is er al wel (en nog niet) bekend over de problemen, de eventuele consequenties en de mogelijke oplossingen?

Tijdens de bijeenkomst zal Ulphard Thoden van Velzen, DLO-onderzoeker aan Wageningen UR Food & Biobased Research, een overzicht geven van de huidige stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek. Siem Haffmans, adviseur duurzame innovatie, ontwerper en verpakkingskundige en managing partner bij Partners for Innovations gaat in op oplossingen voor de migratie van minerale oliën in voedselverpakkingen, waarbij hij zowel de huidige stand van zaken als de ontwikkelingen belicht. Daarna worden Arie Hooimeijer, directeur van het Kenniscentrum Papier en Karton en Kurt De Mey, projectmanager bij Pack4Food, geïnterviewd over hun ervaringen door Hester Klein Lankhorst, directeur van het KIDV. De Verdiepingsbijeenkomst wordt traditiegetrouw afgesloten door Kees Kerstens, projectleider bij het KIDV met een gesproken column over dit thema. Daarna bent u van harte welkom bij de netwerkborrel.

 

Programma

15.30     Ontvangst met koffie en thee

16.00     Welkom en introductie door Hester Klein Lankhorst

16.15     Stand van zaken aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, door Ulphard Thoden van Velzen

16.35     Kijk in de keuken: hoe gaat een verpakkingsproducent hier in de praktijk mee om?

17.00     Vraaggesprek met Arie Hooimeijer en Kurt De Mey over hun kennis en ervaring, door Hester Klein Lankhorst

17.30     Column door Kees Kerstens

17.40     Afsluiting door Hester Klein Lankhorst

18.00     Netwerkborrel

 

Locatie, adres, route en parkeren
De KIDV-Verdiepingsbijeenkomst vindt plaats bij het KIDV in gebouw Spaces/De Rode Olifant aan de Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag. Kijk voor informatie over de route per OV en auto op www.kidv.nl.

Let op: u kunt geen gebruik maken van de parkeergelegenheid van Spaces, wel van de parkeergarage onder het Malieveld.

 

 

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.