Nieuws

Afval in = afval uit

Geplaatst op 24-03-2016  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Alan Campbell

Campbell Alan 150 195Tegenwoordig hebben veel producten in de markt stellingen als “de natuur dankt u” of “100% duurzaam”, wat zegt ons dat over de milieuverdiensten van het product? Life Cycle Assessment (LCA) helpt ons de relatieve milieu-impact van een verpakking of wegwerp-item te begrijpen. Met kwantificering komt duidelijkheid.

 

Wanneer een vergelijkend LCA-onderzoek voor verpakkingen of disposables wordt gestart, is het in eerste instantie belangrijk een LCA-werknemer te benoemen die:

 

a) een verpakkingstechnoloog is die technologisch relevante

keuzes maakt.

 

b) Dat ze een fysieke en mechanische eigenschapslaboratorium voor categorie criteria testen hebben om ervoor te zorgen dat “appels” met “appels” worden vergeleken in een vergelijkend onderzoek.

 

c) Dat ze een materialen analyse laboratorium hebben om ervoor te zorgen dat ze de juiste essentiële materiaalcomponenten in de LCA invoeren.

 

Het ontbreken van deze kenmerken kan een zeer vertekend resultaat teweeg brengen in een vergelijkend onderzoek van verpakkingen, met name gezien het feit dat concurrerende productleveranciers waarschijnlijk niet hun product-samenstelling openbaar zullen maken en dat zeer kleine hoeveelheden van een ingrediënt door gewicht een belangrijke invloed op het uiteindelijke resultaat kunnen hebben.

 

De verpakkingstechnoloog wijst de vastgestelde componenten toe aan de juiste keuze van bewerkingen voor overweging binnen de LCA. Elke extra component kan duiden op talrijke verwerkingsmethodes en implicaties die niet bekend zouden zijn in een puur, visuele, niet-laboratorium gebaseerd LCA-onderzoek.

 

Hoewel er veel overwegingen over het soort LCA zijn aangenomen, is het zeker het belangrijkst om een onderzoek te starten met de juiste invoer, om “afval in = afval uit” te voorkomen.

 

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Hij komt deze keer van VNV-er Alan Campbell van de Pacombi Group. Hij geeft de pen door aan Martijn Pabon, verpakkingskundige bij Boom Packaging.

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.