Appelstroop

Geplaatst op 25-02-2014  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Karen van de Stadt

Ik sta in de winkel en wil een pot appelstroop kopen. Niets bijzonders op het eerste gezicht, maar wat er in mijn hoofd gebeurt is op z’n minst apart. Er blijken diverse soorten appelstroop te zijn, in diverse soorten verpakkingen. Ik denk na over de verschillende smaken. Als verpakkingskundige vraag ik mij ook meteen af hoe de verpakking zich gedraagt in mijn tas op de fiets, hoe het gebruiksgemak bij openen en hersluiten is en hoe de verpakking leeg te maken is. En dan heeft ook de uitstraling van de verpakking, door middel van vorm, kleur en grafiek, nog invloed op mijn keus. Daarnaast schiet door mijn hoofd welke verpakking nu het meest duurzaam is, de best recyclebare, of kijk ik beter naar de oorsprong van het materiaal?

 

Maar goed, appelstroop dus, welke zal ik nemen? Al mijmerend bedenk ik dat het voor mijzelf al zo lastig is om een keus te maken, terwijl ik hier toch de hele dag mee bezig ben. Laat staan voor een consument. De vragen op het meldpunt verpakkingen laten zien dat consumenten op zoek zijn naar antwoorden. Maar ook voor verpakkingskundigen zijn dit lastige keuzes. Kennis over materialen, recycling en consumentengedrag is voor verpakkingskundigen cruciaal om die keuzes te onderbouwen. En die kennis is in tegenstelling tot wat verwacht zou worden, nog niet aanwezig. Dit vraagt om verdere kennisontwikkeling.

 

Zelf ben ik blij om een beetje aan die kennisontwikkeling bij te kunnen dragen, dankzij mijn werk. Maar ik heb jullie, andere verpakkingskundigen, daar bij nodig. Want jullie vragen schieten door mijn hoofd als ik in de supermarkt sta, maar ook als ik - samen met mijn collega’s - een onderzoeksprogramma voor de komende jaren opstel. Waarmee wij jullie weer van kennis kunnen voorzien om die keuzes te onderbouwen.

Overigens: mijn keus voor appelstroop was uiteindelijk gebaseerd op welke ik het lekkerst vind. Ook dat zet de verpakking weer in perspectief!

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Karen van de Stadt van KIDV. Zij geeft de pen door aan Alice Verhagen, contractor bij Mars. 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl