Appeltaart

Geplaatst op 21-04-2010  -  Categorie: Columns

Met een zelfgemaakte appeltaart oogst je altijd waardering van je gasten. Het familierecept van verse appels, extra ingrediënten als rozijnen en noten in een uitgekiend deeg lukt altijd. Geheime ingrediënten maken oma’s appeltaart nog smeuïger en de korst krokant. Dat kun je je gasten onbezorgd voorzetten. Zaterdagochtend of donderdagavond zijn prima tijdstippen om een appeltaart te bakken. Na enige tijd vult het hele huis zich met de geur van kaneel, appels en suiker. Heerlijk.

Maar wat doe je als je donderdag hebt gepland om naar een avondvullende 3D film te gaan die je echt gezien moet hebben en zaterdagochtend wordt verwacht om een paar voetballertjes uit het team van je zoon naar de uitwedstrijd te rijden? Dan is er geen tijd om uitgebreid in de keuken te gaan staan. Dan komt de appeltaart noodgedwongen op de boodschappenlijst van de dichtstbijzijnde supermarkt te staan. En daar is er keuze uit voorverpakte appeltaart uit de diepvries, koeling of van de broodafdeling.

De diepvriestaart en de taart in de koeling zitten over het algemeen verpakt in een stevige kartonnen doos met een klein kijkvenster. De bedrukking is meer of minder indrukwekkend maar straalt weinig versheid uit. De houdbaarheidsdatum op de diepvriesdoos ook. Een functioneel maar weinig uitnodigend product.

Hoe verleidt de verpakkingskundige de consument om een appeltaart in de supermarkt te kopen? Met een specifiek voor de versafdeling ontwikkeld ontwerp. En dat is niet het bekende ‘verkreukelde’ aluminium schaaltje maar een strakke vouwkartonnen schaal. Deze straalt, met zijn zwarte kleur, tegelijkertijd ambacht en kwaliteit uit. De verpakkingskundige weet dat in een kartonnen schaal appeltaart kan worden gebakken en dat deze goed ontworpen schaal daarna zorgt dat de taart echt onbeschadigd de eettafel bereikt. Vanuit hygiënisch oogpunt kiest de verpakkingskundige ervoor de taart te verpakken in een folie. De geselecteerde folie is volledig transparant en kraakt van versheid. De appeltaart ziet er opeens twee keer zo lekker uit. Koop smakelijk.
 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

VNV Columnisten


Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement april 2010)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl