Back to the Future

Geplaatst op 10-09-2013  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Alexander van Puijenbroek

Voor een techniekliefhebber en autogek in het bijzonder, zijn het interessante tijden. Niets lijkt de ontwikkelingen tegen te houden. Sterker nog, bij elke rampspoed, gevaar of werelddreiging veroorzaakt door bijvoorbeeld de "auto", komen die techneuten in no-time met allerlei oplossingen. Neem CO2... dan maken we toch brandstofcelauto’s op waterstof, of neem deze... ik wil net als in de trein (maar dan veel comfortabeler) de krant lezen... Nou dan laten we de computer toch een stukje rijden… En denk niet dat het onzin is. Google verraste de hele autowereld met een al vele duizenden kilometers op zichzelf rijdende auto... En dat zonder één aanrijding! De rest van de industrie heeft zich er nu ook op gestort en verwacht ze binnen vijf  jaar in de showroom te hebben.

 

En dan ons werkterrein, de verpakkingswereld... Zijn we bij het sluiten van pouches nog steeds niet met wat veredelde strijkijzers stukjes plastic aan het versmelten?.. En dan maar hopen dat het gelukt is. Veel spannender dan het ultrasoon sealen van zo'n 10 - 15 jaar geleden, zijn we nog niet gekomen...

Tekenend is ook dat we vervolgens wel met z'n allen lektestapparaten willen om de grootste ellende er op tijd uit te halen. Diverse bronnen geven aan dat 1-4% van alle gesealde verpakkingen lek zijn?!.. Dat zou toch beter moeten kunnen... zeker met alle elektronische hoogstandjes van tegenwoordig.

Zijn we op dit moment niet vooral aan symptoombestrijding aan het doen? Net als met airbags erger proberen te voorkomen…. Zou het niet mooi zijn om net als bij alle moderne auto’s en hun vele sensoren,  we al in het sealproces zelf zouden kunnen zien en voorspellen wanneer een verpakking lek zou kunnen zijn? En nog beter, dat we dat al signaleren voor deze in het doosje gedaan wordt?

 

En zie daar, eindelijk.. Een techniek die met behulp van infrarood en computers het sealproces zelf continu in de gaten houdt en daardoor al voor de lekken ontstaan, alarm slaat... Wie meer wil weten, moet maar eens komen bijpraten.. want als het aan mij ligt, gaat nu ook de verpakkingswereld eens mee met de elektronische revolutie en zullen kosten en calamiteiten sterk verminderd worden...

En met wat je bespaart, kun je dan eindelijk die mooie zestiger jaren klassieker kopen.. Zeker zo leuk!

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Alexander van Puijenbroek van Qipack. Hij geeft de pen door aan Dick de Koning van Packz.  

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl