Basispakket

Geplaatst op 29-11-2014  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Michiel Bouvy

Verpakking moet uit het basispakket. Dat is helder. Het moet afgelopen zijn met die pretverpakkingen waarvan het nut niet bewezen is. Die spekken vooral de kas van verpakkingsjongens die op beurzen bedrijven verleiden steeds meer te gaan verpakken. Ze noemen het innovatie maar het is gewoon platte commercie. Al die verpakking is veel te duur en volkomen overbodig. De schade aan mens en milieu, het grondstoffenprobleem en afval zijn niet langer acceptabel. De politiek moet die groei een halt toeroepen; de samenleving is binnenkort niet meer in staat de kosten op te brengen. Regels voor het ongeremde verbruik van verpakking moeten dringend worden aangescherpt.

Alleen noodzakelijke verpakking is nog toegestaan en wordt uitsluitend verstrekt op voorschrift van een deskundige. Anders ben je aangewezen op geregistreerde zelfzorgverpakking of je moet je aanvullend verzekeren tegen ketenrisico’s. Voor de monitoring wordt het elektronisch verpakkingsdossier ingevoerd. Om te voorkomen dat concurrentiegevoelige informatie op straat komt te liggen wordt een College Toezicht Verpakkingsgegevens in het leven geroepen.

Loopt het zo’n vaart niet? Roep dat niet te hard. Wetgeving en kwaliteitssystemen zijn al een heel eind op weg. Verpakking is zeer gedemocratiseerd. Iedereen heeft ermee te maken en vindt er ook wat van, met of zonder verstand van zaken. Overheid en politiek maken zich vooral druk om de afvalkant en hebben beperkt oog voor essentiële waarden in de productketen. Voor een bedrijf is verpakking nooit louter kostenpost, maar integraal onderdeel van het product en de propositie of de licence to operate, ongeacht waar die eisen vandaan komen. Regeldruk op het niveau van product, keten én verpakking neemt alleen maar toe, of we het leuk vinden of niet. Er moet steeds meer worden vastgelegd, afgewogen, gedeeld en verantwoord.

Met die druk en de impact groeit ook de behoefte aan verpakkingskundigheid. Want preventie krijgt beslist een andere betekenis: je op tijd van goede verpakkingszorg verzekeren met hulp van de juiste specialist.

 

Michiel Bouvy 

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijjks verzorgd door een lid van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze is van Michiel Bouvy van Impaqtum. Hij geeft de pen door aan Marc Pruijssers van de HAS Venlo.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl