Belangstellend gescand

Geplaatst op 18-12-2006  -  Categorie: Columns

De laatste maanden loopt het storm met activiteiten die om het verpakken heen zijn georganiseerd. Beurzen in Duitsland (Nürnberg, Düsseldorf), in België en in eigen land (Makropak, Logistica en Verpakking Vak), seminars, congressen, bijeenkomsten, actualiteitencolleges en nog veel meer. Wat is er aan de hand? Een verpakkingskundige zou snel het idee krijgen dat hij/ zij het niet meer kan bijhouden.

Die beurzen, dat is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De tijd dat een beurs noviteiten moest verkopen hebben we gehad. Een beurs is veel meer een ontmoetingsplaats geworden waar men in korte tijd veel mensen ontmoet. Dat bespaart reistijd, vooral in het najaar. Veel mensen vinden het daarom niet erg dat er meerdere beurzen zijn en maken veel afspraken, ook met externe contacten. Voor de standhouders allemaal wat minder omdat het aantal bezoekers op de stand kan tegenvallen.

De overige activiteiten worden om een andere reden georganiseerd. De ICT-sector heeft ontdekt dat er (op termijn?) geld te verdienen valt in de logistiek door de opkomst van digitale informatiedragers. Dit betekent dat alle data die aan de verpakking met een chip of op andere wijze meegeven kan worden, op de een of andere manier moet worden verwerkt. Dat vraagt ten eerste om een goede opzet. Daarover moet dus worden nagedacht. Ten tweede moet alle data op een goede wijze worden verwerkt en geïntegreerd in de huidige systemen (SAP bijvoorbeeld). Ook dat vraagt om denkvermogen.

Daarbij dient zich ten slotte de mogelijkheid aan om specificaties goed te gaan beheersen. Sommige bedrijven moeten, met het schaamrood op de kaken, naar de winkel om te kijken wat de meest actuele versie van hun verpakking is. Met een doordacht datamanagement systeem kan een goede koppeling gemaakt worden tussen al deze informatie. Op deze wijze kan beheer van specificaties, bestelling van verpakkingen, logistiek en tracking & tracing optimaal verlopen.
Omdat het om grote aantallen gaat duiken er plotseling allerlei partijen op in de verpakkingswereld die we eerder nooit zagen (er misschien wel waren maar nu van zich doen spreken): IBM, Cap Gemini en vele andere. Vandaar de grote hoeveelheid activiteiten: genoeg sprekers te vinden. En de verpakkingskundigen die bij al deze ontwikkelingen betrokken zijn luisteren graag, want zij moeten een groot deel van het werk straks aansturen.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl