Nieuws

Beurzen, conferenties en verpakkingsstrategie

Geplaatst op 04-01-2018  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Johan Glaser

Het najaar is altijd een mooie tijd voor conferenties en beurzen. Ook dit najaar waren er weer vele mogelijkheden om je kennis en netwerk uit te bereiden door een bezoek te brengen aan bv. het door Verpakkingsmanagement georganiseerde Foodwaste Congres, de KIDV Verdiepingsbijeenkomst ‘Het sluiten van de kunststof verpakkingsketen’, de Landelijke Inspiratiedag Duurzaam Verpakken en Superfast.

Buiten het netwerk is het altijd mooi om na te gaan welke key learnings je hebt opgestoken tijdens een conferentie. En dat kunnen vaak heel verschillende zaken zijn, die elkaar ook nog kunnen tegenspreken!

Tijdens Superfast liet Emily-Jane Townley zien hoe haar leven zonder afval eruit ziet. Puur vanwege haar frustratie over het vele verpakkingsafval na het koken, is ze op zoek gegaan naar winkels waar producten zonder verpakking te koop zijn. Ze neemt haar eigen RVS bakjes en bijenwasdoeken mee om de boodschappen in te doen. Tijdens Superfast gaf het publiek aan dat ze liever convenience hebben, dan gedoe met het meenemen van eigen bakjes . De algemene opinie is dat we op deze manier terug in de tijd gaan, maar sinds vorige week kunnen klanten van Carrefour in België hun eigen bakjes, zakjes en potjes meenemen om boodschappen in te doen. Carrefour wil hiermee de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderen  en de consument de gelegenheid geven zelf te kiezen tussen verpakte en onverpakte producten.

Tijdens het 1e Foodwaste Congres in Bussum ging het over voedselverspilling en de Sustainable Development Goals: volgens de FAO wordt 1/3 van het voedsel verspild, wat een enorme milieudruk met zich meebrengt. Het aandeel verpakkingen in de totale milieudruk van een product is over het algemeen klein. Hier kan de verpakking een oplossing zijn om voedselverspilling tegen te gaan, met name in ontwikkelingslanden.

De Landelijke Inspiratiedag Duurzaam Verpakken gaf een aantal basisregels voor het ontwerpen van circulariteit: de verpakking mag niet te klein zijn en moet vormbehoud hebben om goed te kunnen recyclen, zodat het aandeel recycled materiaal kan toenemen Alleen maar materiaal verminderen heeft dus ook vanwege sorteerinstallaties een beperking.

Wat al deze conferenties duidelijk hebben gemaakt is dat je als verpakkingskundige geacht wordt om na te denken over wat je met al deze ontwikkelingen moet doen en wat de volgende stappen zijn voor jouw product. De learnings zijn dat het voor een verpakkingskundige steeds belangrijker wordt om naar de hele keten te kijken, ook ná het gebruik door de consument.

 

Deze column is van Johan Glaser, founding partner bij Packz. Hij geeft de pen door aan Marije Baas, account manager bij Hordijk Spuitgiet Verpakkingen.

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.