Beurzen, conferenties en verpakkingsstrategie

Geplaatst op 04-01-2018  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Johan Glaser

Het najaar is altijd een mooie tijd voor conferenties en beurzen. Ook dit najaar waren er weer vele mogelijkheden om je kennis en netwerk uit te bereiden door een bezoek te brengen aan bv. het door Verpakkingsmanagement georganiseerde Foodwaste Congres, de KIDV Verdiepingsbijeenkomst ‘Het sluiten van de kunststof verpakkingsketen’, de Landelijke Inspiratiedag Duurzaam Verpakken en Superfast.

Buiten het netwerk is het altijd mooi om na te gaan welke key learnings je hebt opgestoken tijdens een conferentie. En dat kunnen vaak heel verschillende zaken zijn, die elkaar ook nog kunnen tegenspreken!

Tijdens Superfast liet Emily-Jane Townley zien hoe haar leven zonder afval eruit ziet. Puur vanwege haar frustratie over het vele verpakkingsafval na het koken, is ze op zoek gegaan naar winkels waar producten zonder verpakking te koop zijn. Ze neemt haar eigen RVS bakjes en bijenwasdoeken mee om de boodschappen in te doen. Tijdens Superfast gaf het publiek aan dat ze liever convenience hebben, dan gedoe met het meenemen van eigen bakjes . De algemene opinie is dat we op deze manier terug in de tijd gaan, maar sinds vorige week kunnen klanten van Carrefour in België hun eigen bakjes, zakjes en potjes meenemen om boodschappen in te doen. Carrefour wil hiermee de hoeveelheid verpakkingsmateriaal verminderen  en de consument de gelegenheid geven zelf te kiezen tussen verpakte en onverpakte producten.

Tijdens het 1e Foodwaste Congres in Bussum ging het over voedselverspilling en de Sustainable Development Goals: volgens de FAO wordt 1/3 van het voedsel verspild, wat een enorme milieudruk met zich meebrengt. Het aandeel verpakkingen in de totale milieudruk van een product is over het algemeen klein. Hier kan de verpakking een oplossing zijn om voedselverspilling tegen te gaan, met name in ontwikkelingslanden.

De Landelijke Inspiratiedag Duurzaam Verpakken gaf een aantal basisregels voor het ontwerpen van circulariteit: de verpakking mag niet te klein zijn en moet vormbehoud hebben om goed te kunnen recyclen, zodat het aandeel recycled materiaal kan toenemen Alleen maar materiaal verminderen heeft dus ook vanwege sorteerinstallaties een beperking.

Wat al deze conferenties duidelijk hebben gemaakt is dat je als verpakkingskundige geacht wordt om na te denken over wat je met al deze ontwikkelingen moet doen en wat de volgende stappen zijn voor jouw product. De learnings zijn dat het voor een verpakkingskundige steeds belangrijker wordt om naar de hele keten te kijken, ook ná het gebruik door de consument.

 

Deze column is van Johan Glaser, founding partner bij Packz. Hij geeft de pen door aan Marije Baas, account manager bij Hordijk Spuitgiet Verpakkingen.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl