Bewust verpakt

Geplaatst op 01-03-2020  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Martine Kruiswijk

kruiswijk-martine 2De plastic soep, CO2 footprint, fossiele grondstoffen, zwerfafval, Europese wetgeving, food compliance, recycling… en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Dat we iets te doen hebben is duidelijk, verpakkingen moeten duurzaam zijn. En dat is een uitdaging die begonnen is bij plastic en daar niet zal stoppen.

Een uitdaging waar we met z’n allen voor staan en waar ik dagelijks probeer stappen in te zetten. Als consument door zo min mogelijk verpakking in huis te halen en gewapend met eigen tassen, brood- en fruitzakjes mijn boodschappen te doen. En als verpakkingskundige om voor elke situatie de beste keuze te maken. Met alle dilemma’s die daarbij horen, want kiezen voor een duurzame verpakking is complex en vraagt inzicht in heel veel factoren.

CO2 reductie of circulariteit? Ze gaan niet altijd hand in hand, blikjes verpakken in een shrink folie kost minder energie dan een kartonnen wikkel. Voor plastic zijn we echter nog aan het stoeien om het te verzamelen en te verwerken.

Retour of eenmalig? Glas leent zich uitstekend voor een retoursysteem, waar plastic daarentegen een stuk lichter is en weer minder kilometers vraagt in het transport.

En voor welk gebruiksmoment verpak je? Wie gaat er met een zware glazen retour fles een bergwandeling maken? En willen we afscheid nemen van het gemak en luxe van kant-en-klaar maaltijden of mooie schenkdoppen op onze pakken?

Eén ding staat voor mij als een paal boven water, we hebben dit samen te doen! Ontwerpen die passen in een circulaire economie vragen een andere manier van denken en werken. Waar de perspectieven van consumenten, ontwerpers, producenten, afvalverwerkers, recyclers en converters samen komen. Soms met een volledig nieuw ontwerp en soms met kleinere stappen. Kijk naar de enorme stijging van de inzet van recycled content in PET flessen en hoe de industrie zoekt naar oplossingen om flessen weer flessen te laten worden. Laat verduurzaming geen competitie worden, maar sla de handen ineen. Verpak bewust!

Martine Kruiswijk van Vrumona geeft de pen door aan Bjorn de Koeijer van Universiteit Twente.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl