Nieuws

Bijna vijftig

Geplaatst op 12-02-2022  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Mirjam Snel

Ja, bijna vijftig. De titel van deze column was er als eerste. Ik word over anderhalf jaar vijftig en we zijn de derde – en laatste – reeks van vijftig VNV columns aan het volmaken. Dat verklaart.

In deze laatste serie columns schrijven VNV-ers vaker dan ooit over duurzaamheid en halen voorbeelden aan wat verpakkingskundigen daarin betekenen. De laatste jaren is ons vak onderdeel geworden van de enorme opgave om broeikasgassen te reduceren en zo het klimaat minder dan 1,5 graad C op te laten warmen in 2030.

Mijn bank leerde me onlangs in een online seminar dat zo’n 70% van de bedrijven nog geen CO2 voetafdruk heeft berekend. De meerderheid van de bedrijven weet dus nog niet eens waar ze staan met hun CO2 uitstoot laat staan waar ze moeten beginnen met reduceren. De keus valt dan al snel op verpakkingen. Die zijn lekker zichtbaar. De grootste impact van bedrijven, leerde mijn bank me, zit echter verborgen in energiegebruik van de processen en het transport van zowel inkomende goederen en eindproducten als personeel. Stapt een MKB bedrijf van grijze naar groene energie over dan reduceert de CO2 met 25%.

De gemiddelde milieubelasting van een verpakking, 5-10% als onderdeel van het product verbleekt daarbij. Ga verduurzamen aan zo’n verpakking en je leert dat je impact klein is. Dit pleit je niet vrij van het optimaliseren van verpakkingen. Vooral vanuit historie, zo is hier al vaker verteld, verpakken we niet altijd zo efficiënt als mogelijk. Een PET interieur wat in een kartonnetje zit om side loading van stukgoed mogelijk te maken kan na een bedrijfsovername en verandering naar toploading vervallen. Het doosje zelf kan daardoor 15% kleiner en natuurlijk schiet de beladingsgraad van de pallet daardoor omhoog. Pak dergelijke verpakkingen altijd zo snel als mogelijk aan!

Als verpakkingskundigen verduurzamen we al tientallen jaren en daarom daag ik jullie uit. Neem, met deze ervaring en bagage, ook het voortouw in de veel grotere opgave om broeikasgassen te reduceren. Bepaal de voetafdruk van je bedrijf snel op één van de vele open source websites of pak het groot aan en wees open over je doelen via bijvoorbeeld siencebasedtargets.org. Ik ben erbij en heb er erg veel zin in om de daling van de broeikasgassen mede te gaan realiseren in de tweede helft van mijn leven.

Over een paar columns sluit mede VNV-columncommissielid Roland ten Klooster deze serie echt af met een column ter overweging en zullen we vooruitblikken op wat de VNV daarna gaat doen in VerpakkingsManagement. 

Deze column wordt verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (www.verpakkingskundigen.nl) en is dit keer geschreven door Mirjam Snel, verpakkingskundige bij van Geloven. Zij geeft de pen door aan Randy Kommerkamp, verpakkingskundige bij FrieslandCampina.

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
info@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
voorzitter@verpakkingskundigen.nl
penningmeester@verpakkingskundigen.nl
redactie@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.