Veel bedrijven schermen op hun websites met termen als mvo, people, planet, profit en duurzaamheid om hun betrokkenheid bij mens en milieu te uiten. Maar weinig bedrijven maken hier ook echt werk van. Dus als een bedrijf wel drie gecertificeerde logo's op de website van een van zijn producten vermeldt dan is er echt iets aan de hand.
Van Houtum, welbekend van hun Satino toilet papier, heeft op 1 oktober het certificaat 'Cradle to Cradle organisatie' ondertekend. De andere toegekende certificaten zijn FSC recycled en Ecolabel. De certificaten gelden voor Satino Black, een meerlaags toiletpapier met een witte kleur. De gebruikte hoge papierkwaliteit staat garant voor aangename zachtheid. Satino Black betekent luxe op basis van recycled papier.
Veel gebruikers weten niet dat het overgrote deel van het toiletpapier nog steeds wordt gemaakt van zogenaamd vers hout. Bomen worden gekapt om verwerkt te worden tot toiletpapier. Het verdwijnt vervolgens als wergwerpproduct in het riool en kan dus niet worden gerecycled. Het kan ook anders.
Om Satino Black te kunnen realiseren heeft Van Houtum al enkele jaren geleden op veel vlakken maatregelen genomen. De inkoop van het papier vindt plaats in een beperkte straal om de productielocatie heen. Om een hoge kwaliteit te garanderen komt het papier van gecontroleerde bedrijven. In het productieproces zijn innovatieve technologieën geïntroduceerd om het milieu verder te ontzien. En nu komt het. Berekeningen van Van Houtum tonen aan dat het verpakken van de rollen toiletpapier in een biologische folie het milieu meer belast dan verpakken in kunststof folie. Dus worden de rollen in traditionele LDPE folie verpakt en wordt nu, op advies van een verpakkingskundige, folie van 100% recycled LDPE getest en doorgerekend.
Om met Satino te spreken: dare to be black, it's so easy to go green.
Verpakkingskundige, een boeiend vak.
VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
(gepubliceerd in VerpakkingsManagement november 2010)