Brandjes blussen

Geplaatst op 28-12-2018  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Wim Kruikemeijer

Enige tijd geleden was ik op bezoek bij een “prospect” die me vertelde grote moeite te hebben met het behalen van zijn productiedoelen. Hij had goede machines van gerenommeerde fabrikanten en ondanks dat werd hij geconfronteerd met veel storingen. Bovendien moest hij steeds op zoek naar nieuw personeel, omdat operators het al snel zat werden om elke dag opnieuw van probleem naar probleem te vliegen…

Toen ik hem vroeg of ik zijn autosleutels even mocht lenen, keek hij me verbaasd aan en vroeg me waarom. “Oh”, zei ik, “uw auto is zó mooi, uw operators zullen er vast graag een rondje mee willen rijden”. Toen hij me niet begrijpend aankeek voegde ik toe: “Ik geef de sleutels alleen aan operators met een rijbewijs, dus ze weten hoe ze ‘m moeten bedienen!”.

Het kwartje viel en hij begreep meteen waar het in zijn productieproces aan schortte: niemand wist hoe zijn machines optimaal gebruikt konden worden, dus hoe kon hij van zijn mensen verwachten dat zij hiermee de beste resultaten konden bereiken?

Genoemde “prospect” besloot de operators een uitgebreide training van de betreffende machinebouwers te geven en train-de-trainer programma werd ontwikkeld, zodat nieuw personeel goed kon worden ingewerkt. Dit gaf enorme verbeteringen en operators wisten nu veel beter hoe met storingen om te gaan en soms zelf storingen te voorkomen.

Inmiddels is deze “prospect” mijn klant geworden. Nieuwe ingebouwde hulpmiddelen om de perfecte omstandigheden voor de operator te creëren gaven de doorslag om voor een casepacker van WKPACK (in dit geval een Cama) te kiezen. Naast visual management hebben zaken als formaatdeelherkenning en automatische feedback na een formaatwissel een positieve invloed op de OEE van de productielijn.

Bovendien zal de betreffende machinebouwer binnenkort een compleet “predictive maintenance” programma uitrollen, waarmee de daadwerkelijke slijtage van onderdelen real time wordt gemonitord en de operator laat weten welke zaken aandacht behoeven om storingen te voorkomen. Volgend jaar is dit operationeel.

Met deze hulpmiddelen krijgt de operator een nieuwe rol. In plaats van het blussen van brandjes wordt hij verantwoordelijk voor het “managen” van de productielijn. Het is zijn taak om mogelijke storingsbronnen weg te nemen vóórdat een storing optreedt.

Elke gerenommeerde machinebouwer weet hoe een goede machine gebouwd moet worden. Echter, de aangeboden processen rondom de machine en hoe operators hiermee kunnen omgaan, maken het verschil tussen een goed rendement en het beste rendement. Vraag ernaar als u in een nieuwe machine wilt investeren!

Deze column is van Wim Kruikemeijer van WKPack. Hij geeft de pen door aan Marieke Havermans, eigenaar van Onora b.v.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl