Nieuws

Compromissen

Geplaatst op 28-07-2021  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Piet Degen

degen-pietNa meer dan 10 jaar stopt begin 2022 de VNV column in VerpakkingsManagement was het bericht van de VNV. Dus tijd om eens uit mijn comfortzone te komen dacht ik. Neem de pen op en ga schrijven, ontelbare zaken schieten door mijn hoofd waar ik over wil schrijven. Ik moet een compromis maken, dit is de reden waarom deze column over compromissen binnen de verpakkingswereld gaat. Men heeft onder andere te maken met producten (producteigenschappen), verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines, logistiek en marketing. Hierbij is niets zwart of wit. Een trend die echter in de maatschappij wel sterker wordt en langzaam ook doorsijpelt in de verpakkingswereld. Men moet van kunststof van fossiele oorsprong af, kunststoffen moeten van hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt of gerecycled, de keten moet circulair (duurzaam) worden. Circulariteit is uitstekend en maakt veel innovatieve krachten los en leert ons anders kijken naar bestaande oplossingen, toch een kleine kanttekening. Met name als het gaat om het recyclen van kunststoffen welke weer in direct contact met voeding kunnen komen. Het lijkt zo eenvoudig, je scheidt de kunststoffen, sorteert de kunststoffen op type, smelt ze en maakt er weer nieuwe kunststof van voor voedselverpakkingen om downcycling te voorkomen. Laten we leren uit de lessen van het verleden toen gerecycled vouwkarton werd gebruikt voor verpakkingen die in direct contact met voedsel kwamen en waaruit  de MOSH/MOAH problematiek is ontstaan. Hoewel de wetgeving eisen stelt aan het gebruik van gerecyclede kunststoffen bestaat de kans dat in de loop van de recycling cycli een cumulatie optreden van een complexe mix van niet gewenste stoffen. Hetgeen lastig vast teleggen is in wetgeving. Wees vooral zelf alert en onderzoek welke stoffen in de gerecyclede kunststoffen kunnen ontstaan. Een ding moeten men niet uit het oog verliezen en dat is de voedselveiligheid van verpakte producten. Op dit vlak zou ik adviseren om geen compromissen te sluiten.

Deze column wordt verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen (www.verpakkingskundigen.nl) en is dit keer geschreven door Piet Degen van de HAS Hogeschool. Hij geeft de pen door aan Peter Westveer van Flestic.

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.