De Alleskundige

Geplaatst op 27-03-2019  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Patrick van Baal

Ik krijg de vraag of ik de column van het VNV wil schrijven en reageer meteen met “ja Leuk” . Een week later zit ik na te denken over wat ik eens zal gaan schrijven voor en over verpakkingskundigen en ik begin me af te vragen, wat is een verpakkingskundige eigenlijk?

Dus wat doe je dan, ik check Wikipedia! Vervolgens krijg ik van de website het verzoek of ik: een pagina “verpakkingskundige” aan wil maken. Dan maar gewoon intypen op Google, uitkomsten; VNV, KIDV, NVC en de verpakkingsbladen, maar niemand die me uitlegt wat het is!

Hmm, wat is een verpakkingskundige? Ben ik een verpakkingskundige? Ik ben mijn hele carrière tot nu, al weer 27 jaar, bezig met het ontwikkelen van nieuwe verpakkingen, en ik ben bezeten van het optimaliseren van het verpakkingsontwikkeling proces.

Wat moet je eigenlijk weten om een goede verpakking te ontwikkelen? Je moet het product begrijpen, de consument die het product koopt doorgronden en je moet weten welk effect de verpakking op de consument heeft.  Het is belangrijk dat je de technologieën en processen in de machines die de verpakking maken, printen en vullen begrijpt, weet welke leveranciers er zijn en welke afdelingen binnen je organisatie (in)direct betrokken zijn. Tegenwoordig moet je bovendien kennis hebben van het sortering- en recycling traject van een verpakking, en tot overmaat van ramp is het ook jouw verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat al die mensen, in de hele keten, het met elkaar eens worden over welke verpakking de beste oplossing is!!

Dus eigenlijk, is een Verpakkingskundige een Alleskundige!

En niet zomaar een Alleskundige, eentje die ook nog in staat is om mensen met elkaar te verbinden!

Als ik er nog eens goed over nadenk dan is Verpakkingskundige een verzamelnaam van al die mensen die naar hun werk gaan, en die met passie en doorzettingsvermogen de complexiteit managen om nieuwe verpakkingen te ontwikkelen.

Ik vind Verpakkingskundige geen naam die beschrijft wie we zijn of wat we doen, ik vind de naam ook niet erg sexy of stoer maar, ik ben trots om lid te zijn van onze community. En ik zal met heel veel plezier mensen, methodes en technologieën blijven ontwikkelen om verpakkingsontwikkeling naar ‘the next level’ te krijgen!

Patrick van Baal geeft de pen door aan Liza Pars.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl