Design with the end in mind...

Geplaatst op 13-03-2021  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Niels van Marle

marle-niels-vanAls verpakkingskundige kreeg ik in het verleden regelmatig vragen over het duurzaamste materiaal voor verpakking X, of over een recyclebaar alternatief voor flexibele verpakking Y Dit lijkt een heldere en voor de hand liggende vraag, maar deze is echter niet te beantwoorden zonder meer te weten over de functie van de verpakking binnen de product-verpakkingscombinatie. De wereld is niet automatisch gebaat bij het ‘duurzaamste’ verpakkingsmateriaal dat liefst ook nog eens recyclebaar is.

Het is belangrijk om als verpakkingskundige van vandaag de vraagstelling vanuit het breder perspectief te bekijken. In welke mate helpt de verpakking bij het tegengaan van productverlies? Waar wordt het product gebruikt? Wordt de verpakking in zijn totaliteit weggegooid, of wordt hij in  onderdelen afgedankt? Gebeurt dit op verspreide momenten en wellicht op verschillende locaties? In welk afvalsysteem komen de onderdelen van de verpakking dan terecht? Komen deze in het huishoudelijk afval, of misschien wel in bedrijfsafval of worden onderdelen in de openbare ruimte afgedankt?

Al deze zaken hebben impact op de keuzes die moeten worden gemaakt om te komen tot een ‘duurzame’ verpakking. Het heeft weinig meerwaarde om een bloeiende hyacint in een recyclebare pot te verkopen, met een recyclebaar stokje dat met recyclebare clipjes de mooie bloem ondersteunt, als de consument hem met de plant samen in het restafval deponeert zodra de bloem is uitgebloeid.

Bij sommige bedrijven lijkt het dat de duurzaamheidsambitie ophoudt bij het recyclebaar maken van hun verpakkingsmaterialen. Het wordt tijd dat deze bedrijven integraal naar de product- verpakkingscombinatie gaan kijken, waardoor kansen en uitdagingen aan het licht kunnen komen die zeer veel impact hebben op de duurzaamheid van de totaalpropositie.

Heel eerlijk vind ik dat deze brede kijk op verpakken het vak van de verpakkingskundige een stuk interessanter maakt!

Deze column is voor VerpakkingsManagement geschreven door Niels van Marle van KIDV. Hij geeft de pen door aan Stijn Eikenaar van DESTYN.

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl