Draai de wereld terug

Geplaatst op 05-12-2020  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Simone Lips

lips-simoneHet is 4 oktober, dierendag 2020, van een bijzonder jaar. Het jaar dat onze levens 180 graden draaiden. Maar ook het jaar waar David Attenborough zijn film Life on our planet uitbracht. Een film die je stof tot nadenken geeft. Want in een leven lang, dat van David, maakte ook onze planeet een draai van 180 graden. In een kleine 100 jaar creëerden wij veranderingen die normaal gesproken evolueren over miljoenen jaren. Oei..

Ook wij, verpakkingskundigen maar ook ‘gewone’ mensen hebben hier onze invloed op. Al dragen wij wel een bijzondere kracht met ons mee. Wij staan namelijk aan de kern van een industrie. Want zonder die verpakkingen zullen de schappen in de supermarkt aardig leeg gaan staan. Wat zal er dan veel verspild worden… Aan de kern van een industrie maar ook van een probleem, pak je eigenlijk best een interessante machtspositie. Een positie die met de kleinste verandering het grootste effect kan creëren. Ga je rechts, waar het meeste geld te behalen valt of ga je links, waar je iets doet aan het herstel van dat geen wat het misschien wel het hardste nodig heeft. Als je het mij vraagt is rechts een populair en veel bewandeld pad maar zal links je het verste brengen.

 

De pionier die links gaat zal heus niet fluitend dat pad aflopen. Sterker nog, hij zal tegen obstakels aanlopen en keuzes moeten maken niet wetend wat het effect daarvan gaat zijn. Keuzes als wat duurzaamheid is als het gaat om een verpakking. Of dat het opwarmen van de aarde tegen gaan is door de juiste materialen in te zetten om verspilling te voorkomen. Of wellicht het oplossen van een plastic soep door bepaalde materialen juist niet in te zetten?

Ik persoonlijk ben pas net aan het begin van mijn wandeling over het pad, maar met volle vertrouwen weet ik welke kant ik op wil wandelen en elke kleine verandering die ik onderweg kan maken kan aan het eind van de rit een massief verschil maken. Laten we samen onze krachten bundelen en de wereld weer 180 graden terug te draaien en te laten zien wie we zijn, de verpakkingskundige van Nederland!

Deze column is van Simone Lips, Sustainable Packaging Specialist bij People of Tomorrow. Ze geeft de pen door aan Luuk van Diermen van The LCA Centre.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl