Dubbele afspraak

Geplaatst op 20-06-2010  -  Categorie: Columns

Eind mei waren er op één datum twee grote afspraken gepland. Enerzijds een dagvullende bijeenkomst in verband met het IPC 3 (Innovatie Prestatie Contract) netwerk van Wereld van Papier. Deze driejarige subsidie stimuleert de samenwerking tussen bedrijven en wil zo  innovatie bevorderen. Het IPC gaat dit jaar voor de derde achtereenvolgende jaar van start, vandaar de 3. Anderszijds stond in de agenda een middag bijeenkomst gepland, georganiseerd door onder andere Syntens, met de aansprekende titel Packaging Network Event. Doelstelling van deze bijeenkomst is om (inter-)nationale FMCG bedrijven in contact te brengen met innovatieve MKB bedrijven en zo gezamenlijk hun verpakkingsuitdagingen van over 3 jaar gezamenlijk succesvol in te vullen. 

Zo’n agenda is een uitdaging. Iemand anders sturen wil een verpakkingskundige nu  eenmaal niet. De beste oplossing was om naar het ochtend gedeelte van IPC te gaan en de middag naar het Packaging Network Event, ingegeven door het geluk dat de bijeenkomsten beiden in het midden van het land zouden plaatsvinden. Op het laatste moment werd echter het Packaging Network Event afgezegd. Dat gaf direct lucht in de persoonlijke agenda maar riep meteen daarna vragen op. Waarom kan een IPC netwerk wel 'open' innoveren, want al twee jaar bezig, en lukt het de organisatie van het Packaging Network Event vooralsnog niet om voldoende FMCG producenten aan tafel te krijgen die hun verpakkingsvraagstukken willen bespreken? Maakt de leidinggevende rol van Wereld van Papier, de verplichtingen en de financiële prikkel in het innovatiecontract nu werkelijk een verschil? Of ziet het MKB wel de spreekwoordelijke voordelen van twee weten meer dan één en samen staan we sterk?  Laten onze (inter-)nationale merken zich liever niet in hun keuken kijken? Het MKB gaat hier in ieder geval soepel mee om, zoals een IPC deelnemer het verwoordde: 'je bepaalt zelf wat je vertelt'. 

Voor na de zomer staat een nieuwe datum voor het Packaging Network Event gepland. De verpakkingskundige is dan ook erg benieuwd waar beide initiatieven over drie jaar staan en zal er persoonlijk aan bijdragen ze tot een succes te maken.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.


VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juni 2010)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl