Nieuws

Duurzaam verpakken speelt ondergeschikte rol

Geplaatst op 14-12-2018  -  Categorie: Algemeen

Bjorn de Koeijer van de Universiteit Twente is 13 december jl. gepromoveerd met een proefschrift over de kloof tussen strategische en operationele duurzaamheidsdoelstellingen van ondernemingen.

promotie-koeijer-bjorn-deUit zijn onderzoek blijkt dat op het gebied van verpakkingen nog niet zo veel van de duurzame ambities terecht komt. 'Bij de ontwikkeling van product-verpakkingscombinaties spelen duurzaamheids- of circulaire overwegingen een ondergeschikte rol. Meestal hebben marketeers een doorslaggevende stem. Heel veel aspecten spelen een belangrijke rol: kosten, efficiency, maar ook verpakkingslijnen die al in de fabriek staan. Duurzaamheid legt het daar bij af', constateert De Koeijer in zijn onderzoek. Als oplossing beschrijft hij in zijn proefschrift de rol van een Sustainability Guardian, een hoeder van de duurzaamheid in ontwikkelingsprocessen voor productverpakkingen.

De Koeijer deed eerder onderzoek voor het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en het Topinstitute Food & Nutrition (TiFN).

Het betrof onderzoek naar ontwerptools voor innovatief en duurzaam verpakken. De Koeijer is de eerste onderzoeker uit het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het KIDV en TiFN die is gepromoveerd.

https://www.kidv.nl/

https://www.utwente.nl/en/et/dpm/packaging/

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.