Duurzame verpakking een holle frase

Geplaatst op 09-02-2013  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Henk Jan Regeling

Het laatste decennium hebben veel ondernemingen duurzaam ondernemen in hun visie en strategie opgenomen. Het concreet maken van deze visie leidt meestal niet verder dan het doorvoeren van kostenbesparing. Verpakkingen zijn lichter, kleiner, dunner en daarmee ook kwetsbaarder geworden. Maar voldoet het nog wel aan de functie waarvoor een verpakking dient; het tegengaan van verspilling?

Verpakken is complex en moet aan vele regels en eisen voldoen. 

Er wordt te weinig naar de totale keten gekeken, terwijl daar juist veel kansen liggen. Eigen straatje schoonmaken is niet duurzaam ondernemen. Hergebruik in de keten wordt nog onvoldoende belicht. Onderdelen van verpakkingen kunnen worden hergebruikt in verpakkingen zoals flessendoppen in kunststofpallets. Duurzaam ondernemen betekent dus ook het zoeken naar verpakkingen en verpakkingshulpmiddelen die worden vervaardigd uit gerecyclede materialen die door uzelf in de markt zijn gebracht. Zo kunnen we zelf een vraag creëren naar ons eigen afval.

Daarnaast kan ook meer gebruik gemaakt worden van poolsystemen. In de groente en fruitmarkt wordt hier al veel gebruik van gemaakt. Deze poolsystemen zijn reeds uitgegroeid tot Europees of zelfs werelddekkende systemen. Waarom kunnen verpakkingen niet op deze systemen worden afgestemd?

Duurzaam ondernemen is over je eigen grenzen heenkijken. Dit geldt ook voor alle verpakkingen die door uw onderneming worden gebruikt. Een verpakkingskundige kijkt over deze grenzen heen en kan uw visie ten aanzien van duurzaam ondernemen omzetten in concrete resultaten.

Uw verpakking is duurzaam wanneer het een duurzame ketenoplossing is die verspilling tegengaat.

 

Henk Jan Regeling

 

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van Henk Jan Regeling van Schoeller Arca Systems. Hij geeft de pen door aan Luc van den Broek van BBB projects. 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl