Een druppel teveel?

Geplaatst op 10-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Myrthe Berg

dreft1-webVanwege een keukenverbouwing hadden we enkele weken geen vaatwasser thuis en was het weer ouderwets met de hand afwassen. Omdat het afwasmiddel erdoorheen vloog, werd het tijd om een nieuwe fles in huis te halen en zo ontdekte ik de nieuwe Dreft verpakking met anti-lek technologie. Aangezien ik voor mijn werk dagelijks verpakkingen uit elkaar haal en deze tot in detail onderzoek, werd mijn nieuwsgierigheid natuurlijk geprikkeld. Een interessante verpakking om eens onder de loep te nemen voor deze column.

De fles is gemaakt van gerecycled PET. Dit is te zien aan de kleur, maar staat ook vermeld op het label. Een goede zaak zou je zeggen. Zeker gezien er in het voorstel voor de nieuwe PPWR staat dat niet-contactgevoelige plastic verpakkingen vanaf 2030 minimaal 35% gerecycled materiaal moeten bevatten. Toch vraag ik me af of we niet verkeerd bezig zijn als rPET - op dit moment het enige geschikte gerecyclede materiaal voor voedselverpakkingen - gebruikt wordt voor het verpakken van afwasmiddel. Wellicht zou deze fles bijvoorbeeld ook van gerecycled PP gemaakt kunnen worden.

De labels op de fles zijn gemaakt van PP en bedekken deze voor <50%. Hierdoor wordt de recyclebaarheid van de fles niet belemmerd. Leuk detail is dat de labels de vorm hebben van de welbekende Dreft druppel. Ook de dop is gemaakt van PP en is afgesloten met een aluminium seal die verwijderd moet worden voor het eerste gebruik. Wat tevoorschijn komt is een siliconen ventiel dat aan de andere kant van de dop wordt vastgehouden door een klein (PP) compartiment.

dreft2-webWat betreft het gebruik voelde het eerst wat ongemakkelijk om de fles, zonder afsluiting, op zijn kop terug te zetten. Maar de dop heeft zijn belofte waargemaakt en is nog niet gaan lekken. Persoonlijk heb ik eigenlijk nog nooit een “lek probleem” ondervonden bij de standaard Dreft verpakking. Is er hier een oplossing ontwikkeld voor een zelfgecreëerd probleem - door de fles op zijn kop te ontwerpen?

Zeker, de fles zal gebruiksvriendelijker zijn, vooral als deze bijna leeg is. Er is geen dopje dat open en dicht hoeft worden gedaan en ook het ongemak van het op de kop schudden van de fles - wachtend tot de vloeistof naar beneden komt - zal je bespaard worden.

dreft3-webEchter gaat deze gebruiksvriendelijkheid wel ten koste van de milieu impact. De nieuwe anti-lek dop weegt 9.5 g, terwijl de dop op mijn oude Dreft fles 4 g weegt. Dat is meer dan een verdubbeling in materiaalgebruik (n.b. het gewicht van de fles is hetzelfde gebleven). Daarnaast is het kleinste onderdeel van de nieuwe verpakking, het ventiel, een boosdoener voor de recyclebaarheid. Siliconen onderdelen verstoren namelijk het recyclingproces van PET, waardoor deze fles als slecht recyclebaar wordt gezien. Procter & Gamble zou er dan ook goed aan doen om een dop zonder siliconen ventiel te ontwikkelen, bijvoorbeeld zoals recent geïntroduceerd bij de Heinz Top Down Ketchupfles.

Wat mij verder opviel is dat het niet meer mogelijk is om “één druppel Dreft” te doseren, terwijl dit is wat ze beweren dat je nodig hebt. Bij licht knijpen springt er een gedoseerde hoeveelheid vloeistof uit de dop. Dit zal waarschijnlijk gereguleerd worden door het kleine compartiment dat zich in de dop bevindt. Desalniettemin zal je hierdoor sneller door je product heen zijn.

Bij een willekeurige supermarkt kost de standaard Dreft verpakking €2,09 (390 ml) en de verpakking met anti-lek technologie €4,19 (370 ml): een verschil van 53%. Wie kan rekenen..

..maar toch het gebruiksgemak wil ervaren, kan dan ook beter de reguliere, of zelfs een bulk verpakking Dreft kopen en het afwasmiddel overgieten in de nieuwe variant. Op deze manier ben je financieel aantrekkelijker uit en ook de milieu impact per gebruik zal omlaag gaan. Een win-winsituatie!

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl