Een soort apart!

Geplaatst op 28-02-2014  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Alice Verhagen

Mijn dochters en vriend willen niet meer met me mee naar de supermarkt.

Ergens begrijp ik ze wel!  In een supermarkt heb ik steeds mijn boodschappenbriefje bij me, maar kom de winkel niet door zonder andere producten even te hebben vastgenomen.

Ik analyseer de verpakkingen ter plaatse.  Welke materialen zijn er gebruikt, welk gebruiks(on)gemak heeft deze verpakking, voor en nadelen ten aanzien van recycling na gebruik, met welke bedrukkingstechnieken wordt de marketing boodschap doorgegeven. Ik bedenk ter plaatse alternatieven/verbeteringen voor dit product!

Jammer dat mijn kinderen zich vaak voor me schamen. Ze denken dat andere mensen naar ons kijken! Ze staan om me heen te draaien of pakken vaak mijn boodschappenlijst uit mijn handen en rijden alvast verder met de winkelkar….

Het deed me dan ook goed om tijdens de algemene vergadering van verpakkingskundigen vast te stellen dat ik niet de enige ben die zo met verpakkingen omgaat. Tijdens de bijeenkomst werden er    eierdoosjes verdeeld en iedereen begon meteen met ‘onderzoek’: openen en dichtdoen, stevigheid, vorm, kleur, materialen, marketing boodschap, labels.  Ik keek even op – en zag dat iedereen hetzelfde deed!  

Wij zijn wel een soort apart! Wij kunnen het niet laten om verpakkingen met een technisch oog te bekijken. Dit vak is dan ook echt een passie: verpakkingen zijn zo interessant omdat ze zo veelzijdig zijn en het is een levenslang leren. Iedere dag leer je dingen bij. Projectmatig te werk gaan, met veel verschillende afdelingen samenwerken, kennis uitwisselen, klankborden over ideeën en ontwikkelingen . En daarnaast kritisch blijven kijken naar bestaande manieren van verpakken: kan het efficiënter, goedkoper of anders?

Dat ik voortaan alleen moet gaan winkelen – het maakt mij niet uit! Dan kan ik eindelijk even rustig mijn gang gaan en op mijn gemak eierdoosjes onderzoeken! Laat de mensen maar denken…..

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Alice Verhagen, contractor bij Mars. Zij geeft de pen door aan Rob Daniels van Pack Solutions. 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl