Feestje

Geplaatst op 03-03-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Siem Haffmans

Heeft iemand wat te vieren dan is het altijd leuk om een presentje mee te nemen.

Hier speelt de verpakking een belangrijke rol, want je wil natuurlijk wel een vreugdevol moment creëren. Soms slaat dit helaas wat door. Er zijn verpakkingen, waar ik mij persoonlijk zeer ongemakkelijk bij voel of waarbij ik me zelfs schaam voor mijn beroep als verpakkingskundige. 

Laten we het voorbeeld nemen van de ‘Celebrations’ champagnefles, die in menig supermarkt of benzinestation te koop is voor ca. 6,99 euro. Eerst even een korte analyse vanuit mijn achtergrond als adviseur duurzaam verpakken en circulaire economie.

027-celebrations-webMet de ‘economie’ zit het wel goed want het is deze marketeer gelukt om voor 312 gram chocolade een verkoopprijs van ruim 22 euro per kg te realiseren! Maar is deze verpakking ook ‘circulair’ te noemen? De individueel verpakte mini’s zitten in een laminaatfolie met opgedampt aluminium dat in de praktijk niet of nauwelijks te recyclen is. Dan de champagnefles. Deze is deze transparante fles van de kunststof SAN, een materiaal dat in principe niet gesorteerd wordt uit het PMD en dus niet recyclebaar als we de KIDV Recyclecheck volgen. Het zal in de MIX of reststroom terechtkomen. Mocht iemand het alsnog willen recyclen dan levert de aluminium kraag en het etiket mogelijk problemen op. Kortom hier is wel wat ruimte voor verbetering.

Wat betreft ‘duurzaam verpakken’ gaan mijn nekharen recht overeind staan. Dat de mini’s individueel per portie zijn verpakt in wikkels is op zich te begrijpen, omdat anders ze aan elkaar gaan kleven en de chocolade goed beschermd moet worden. Met circa 8 gram folie voor 32 stuks is dit behoorlijk efficiënt gedaan. De recyclebaarheid van de wikkels kan wel verbeterd worden en ook het risico op zwerfafval is groot bij dit soort kleine verpakkingen. Dan de fles: deze is met 90 gram zwaar overgedimensioneerd voor het doel dat het dient. Hierdoor koop je dus feitelijk meer verpakkingsmateriaal dan strikt nodig om het product te verpakken. Ik kan me geen argumentatie indenken hoe deze verpakking kan voldoen aan de ‘essentiële eisen’ of de toekomstige ‘Packaging and Packaging Waste Regulation’. Hierin wordt gesteld dat een producent of importeur moet kunnen aantonen dat het gewicht en/of volume van de verpakking tot een minimum is teruggebracht, waarbij het vereiste niveau van veiligheid, hygiëne en aanvaardbaarheid voor het verpakte product en voor de consument wordt gehandhaafd.

Laten we deze column vooral positief eindigen. Het moet toch mogelijk zijn om een duurzame Celebrations verpakking te ontwikkelen die eenzelfde ‘wow’ ervaring oplevert en die wel past binnen een circulaire en duurzame toekomst. Onze collega verpakkingsontwerpers kunnen vast een mooie hervulbare variant ontwikkelen met navulverpakkingen, waarbij de mini’s zijn verpakt in een plastic-vrije papieren wikkel. Dat scheelt overigens ook een hoop kosten in verband met de SUP (single-use plastics) regelgeving.

Ik durf er wel een fles champagne op in te zetten, dat deze verpakking niet lang meer gaat overleven in het schap.

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl