Fietsen langs kunststof

Geplaatst op 20-12-2009  -  Categorie: Columns

Kunststof. Het is een prachtig materiaal dat je allerlei nuttige eigenschappen kunt geven. Sterk of juist niet, hard of zacht, elastisch of stug, meer of minder barrière tegen gassen, je kunt er van alles mee. Marianne Vincken schrijft dit in een column in het tijdschrift de wereldfietser. Ook schrijft ze daar dat ze een deel van haar geld verdient met het schrijven over onderzoek naar kunststof. Maar tijdens haar fietsreis maakt ze kennis met de keerzijde van plastic. Een paar duizend kilometer lang, ongeveer vanaf de 25ste graad zuiderbreedte tot bijna bij de evenaar ziet ze plastic tassen en PET flessen langs de weg liggen. Flessen nog halfvol of leeg, platgereden en de tassen gescheurd, wapperend en in alle kleuren van de regenboog. Alleen in een zandwoestijn met niets waar het kunststof in verstrikt kan raken lukt het om een foto te maken zonder troep op de achtergrond. Even denkt ze: 'Hadden we het maar nooit uitgevonden. Kunststof.' Maar direct daarna schrijft ze: het probleem is niet het materiaal zelf maar de mens die er niet op de goede manier mee omgaat. Onderweg, schrijft ze, leert de ervaring dat de opvoedende reclameborden van de SIRE van Peru en Ecquador slechts een beetje helpen. Statiegeld lijkt haar, zeker in deze erg arme regio, misschien een betere oplossing. Op een eerdere fietsvakantie zag ze met eigen ogen hoe iemand die het geld goed kon gebruiken statiegeldblikjes uit de berm ruimde.


In Nederland hebben we gelukkig niet in die mate last van zwerfafval. Maar afgelopen najaar nam een aantal verpakkingskundigen toch deel aan een workshop om zwervend verpakkingsafval te minimaliseren. De nadruk lag daarbij op het voorkomen van loslatende onderdelen zoals lipjes, scheurstripjes, dopjes en folietjes. Voor de lange termijn moeten dergelijke oplossingen voor een verdere reductie van het kunststof zwerfafval in Nederland kunnen zorgen.

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement december 2009)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl