Gebruiksgemak

Geplaatst op 28-01-2012  -  Categorie: Columns

ISO 11156 gaat over Accessible Design van verpakkingen. Het is een lange lijst met punten waar aan voldaan moet worden. Wie durft zijn verpakking tegen deze ISO norm aan te houden?
Er wordt gekeken naar de wijze van informatie verschaffen door en naar het hanteren van de verpakking. Letters moeten bijvoorbeeld goed leesbaar zijn. De norm geeft tevens voorbeelden van wat goed leesbaar is: een voldoende groot en contrasterend font, begrijpelijke pictogrammen en eventueel gebruik van braille tekst bij bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, medicijnen maar ook bij alcoholische dranken of voedingsmiddelen die allergenen bevatten.
Wat betreft het hanteren van de verpakking wordt bijvoorbeeld gesteld dat het duidelijk moet zijn waar de verpakking geopend moet worden. Denk aan een andere vormgeving, openingsindicatie of -aanwijzing als de openingswijze niet voor de hand ligt. Er worden eveneens eisen gesteld aan het doseren, schenken, kunnen waarnemen hoeveel eruit is, hersluiten, etc.

Ga er maar aan staan. Welke verpakking voldoet hieraan en wanneer voldoet een verpakking? De norm stelt dat testen met panels uitgevoerd moeten worden waarbij de werkelijke situatie van gebruik zoveel mogelijk wordt gesimuleerd. Er wordt duidelijk gesteld dat testen zodanig opgezet moeten worden dat inzicht verkregen wordt in de faalmechanismen zodat verbetering haalbaar is. De eerste stap is uit te gaan van een model voor het opnemen en verwerken van informatie: van het blootgesteld worden aan de informatie naar het waarnemen van de informatie, het verwerken en begrijpen ervan en het succesvol handelen. Vier factoren beïnvloeden het succes (of falen): de gebruiker, de verpakking, de taak en de context waarin de verpakking gebruikt wordt. De simulaties moeten leiden tot meer inzicht. De ontwerper is niet meer de enige die het ontwerp bepaalt, zoals meerdere handleidingen op ergonomisch gebied inmiddels stellen.

Verpakkingskundigen, laten we dit eens oppakken en de leiding nemen op weg naar Accessible Design. Dat past een land dat groot is in voedingsmiddelen en logistiek.

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement januari 2012)

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl