Goed bezig

Geplaatst op 02-12-2012  -  Categorie: Columns

Steeds meer afvullers begrijpen dat het weinig zinvol is om een verpakking alleen te verduurzamen.  Natuurlijk moet òòk de verpakking duurzaam zijn, of zoals de VN-commissie Brundtland in 1987 het omschreef;   ‘aansluiten op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen‘, maar uiteindelijk gaat het om de verduurzaming van het geheel van product en verpakking en de bijbehorende voortbrengingsketen.

 

Het is daarom fantastisch om te lezen als producenten op hun pak eko zuivel zetten, dat je het vooral goed leeg moet maken en er met illustraties bij uitleggen hoe je dat kunt doen. Ook zie je steeds meer begrijpelijke logo’s verschijnen over het afdanken van de verpakking; dop bij het plastic verpakkingsafval (plastic hero), pak bij het restafval. Aan de materialenkant vinden ook veel ontwikkelingen plaats. Er is een grote trend naar lokaal en kleinschalig geproduceerde levensmiddelen, waarschijnlijk als antwoord op de trend naar verregaande schaalvergroting van levensmiddelenconcerns. Als verpakkingsmateriaal wordt FSC karton steeds vaker gebruikt in consumenten en omverpakkingen. En de bulkmaterialen PE en PET worden tegenwoordig ook gemaakt van biobased, hernieuwbare ruwe, grondstoffen.

 

Discussies over toepassing van grondstoffen voor food of industry worden ontzenuwd met wetenschappelijk onderbouwde cijfers: het huidige Europese gebruik van bioplastics legt beslag op 0,02% van de Europese landbouwgrond en vormt ook in de toekomst geen bedreiging van de landbouwgrond. De honger in de wereld wordt effectiever bestreden door de verliezen in de logistieke keten te minimaliseren concluderen de onderzoekers. Hier ligt, ook voor de verpakkingskundige, een grote opdracht. En European Bioplastics, de vereniging die de belangen van de Europese bioplastics industrie behartigt, heeft een gids opgesteld met de titel ‘Accountability is key - Environmental Communications Guide for Bioplastics’ waarmee een begin wordt gemaakt om het zogenaamde greenwashing van onder andere verpakkingsmaterialen een halt toe te roepen.

Al deze ontwikkelingen, waar of niet waar, wijzen uit dat duurzaamheid als thema zelf steeds duurzamer wordt.  Kortom, we zijn goed bezig. De verpakkingskundige gaat mee in de duurzame ontwikkelingen en zet deze actuele kennis om in nieuwe verpakkingen. 

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

Mirjam Snel

 

VNV Columnisten

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van Mirjam Snel, van SNeL Ondersteuning in verpakkingsontwikkeling. Zij geeft de pen door aan Roland ten Klooster van Plato product consultants.

 

www.verpakkingskundigen.nl 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl