Grenzeloos verpakken

Geplaatst op 02-03-2017  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Ernest Nolten

Toen ik alweer meer dan 20 jaar geleden koos voor het vak verpakkingsontwikkeling had ik nooit gedacht dat het vak mij grenzeloos veel kansen zou bieden in verschillende landen. Zo bracht het mij van het verpakken van sauzen en het zorgen voor een schone was in Nederland, naar het verpakken van heerlijk ijs in Italië, en ontwikkel ik dezer dagen verpakkingen die bijdragen aan schone, hygiënische professionele omgevingen in Duitsland.

Elke dag komen er wereldwijd zo’n 7 miljard mensen meerdere keren per dag op een of andere manier met verpakkingen in aanraking. Zolang er zich geen problemen voordoen waarschijnlijk ongemerkt. Pas op het moment dat er iets mis gaat realiseren de gebruikers zich dat ze met een verpakking te maken hebben. Een dop zit te vast of te los, een pouch lekt, het product smaakt niet zoals men gewend is en ga zo maar door. Pas dan krijgt de verpakking de volle aandacht, of zou ik moeten zeggen de volle laag. En kan de verpakking daar wat aan doen of is er toch nog ergens anders in de keten een zwakte? Op het moment dat een probleem zich voordoet is de Verpakkingskundige een van de eersten die benaderd wordt om het probleem op te lossen. Hij/ zij heeft tenslotte als een van de weinigen inzicht in de specificatie van de verpakking, het verpakken, het logistieke traject en het gebruik bij de consument of klant. Meestal zal er dan ook snel een passende oplossing voor het probleem of een richting daartoe worden aangedragen door de verpakkingskundige.

Juist daarom blijft het jammer dat de verpakking in vele gevallen nog steeds als vanzelfsprekend wordt gezien en het belang ervan nog immer wordt onderschat. Bij problemen komt het als eerste aan de beurt en bij de ontwikkeling van een product vaak later (... te laat). Zonder verpakking kan zelfs het beste en het meest smaakvolle product niet verkocht worden. En zelfs zijn tweede bestaan in de wereld na het gebruik verdient de juiste aandacht om vervuiling en uitputting van de aarde te voorkomen. 

Het is daarom van belang dat verpakkingskundigen op tijd en bij de gehele keten betrokken zijn en blijven door open en goede communicatie met hun collega’s van de diverse functies in de diverse regio’s. Voor het leveren van een goede, innovatieve, en veilige verpakking. Verpakkingskundige, een mooi veelzijdig vak en wie weet wat en waar de verpakking ons de komende 20 jaar nog heen voert.

Deze column is van VNV-er Ernest Nolten, packaging engineer bij Ecolab. Hij geeft de pen door aan Ruben Reinderman, verpakkingskundige bij Unilever Vlaardingen.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl