Het lijkt hier wel herfst!

Geplaatst op 04-07-2020  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Karel van den Brink

Op de vraag of ik een stukje wilde schrijven namens het VNV in Verpakkingsmanagement hoefde ik niet heel lang na te denken. Vrijwel meteen was ook het onderwerp duidelijk: Ketendenken, kennis van zaken en transparantie.

Het verpakkingsproces is vaak een uiterst secuur op elkaar afgestemd proces waarbij een zo hoog mogelijke OEE dient te worden bereikt. Elke verstoring, hoe klein ook, kan leiden tot een onverwachte kettingreactie met alle gevolgen van dien. Zo ook in dit voorbeeld van alweer enkele jaren geleden.

“Het lijkt hier wel herfst!” waren de onheilspellende woorden van het telefoontje wat ik in de vroege ochtend van de plantmanager kreeg. Eenmaal op locatie bleken de onderetiketten ineens onvoldoende te hechten op de schalen. Voor de duidelijkheid: zonder etiketten geen barcodering en daarmee dus ook niet uit kunnen leveren aan de klant.  

Navraag bij de betreffende verpakkingsleveranciers leerde dat er geen veranderingen in hun productsamenstelling danwel processen hadden plaatsgevonden. Ook intern waren er geen parameters veranderd, waardoor we al snel door hadden dat we dieper moesten graven om de oorzaak te vinden.

Om toch door te kunnen, hebben we gebruik gemaakt van een experimentele belijming die goed functioneerde bij koude omgevingen, hoge snelheden aankon en een snelle “tack” had, dus meteen bleef plakken.    

U raadt het al, het was geen voor de hand liggende oorzaak. Na weken van onderzoek bleek het uiteindelijk te gaan om een minieme, niet gecommuniceerde aanpassing, in de receptuur van de lijmproducent.  De nieuwe receptuur reageerde slecht op de aanwezige siliconenlaag (ten behoeve van goed ontnesten) van de te etiketteren schaal en was bovendien gevoelig voor de fysiologische omstandigheden in de fabriek. Hierdoor bleef het etiket onvoldoende plakken.                  

Verpakken blijft een complex samenspel van verschillende materialen, omstandigheden, machines en logistieke oplossingen. Om dit proces zo soepel en efficiënt mogelijk te laten verlopen is gedegen kennis van zaken en het vermogen om in ketens te denken onontbeerlijk.      

De komende jaren gaat het vak van verpakkingskundige bovendien alleen maar belangrijker worden. Duurzamer verpakken wordt essentiëler. Het bevorderen van recycling, rekening houdende met de eigen verpakkingsprocessen, is een van de interessantste en moeilijkste uitdagingen van de nabije toekomst. Samenwerken, vertrouwen en kennis van de eigen én andermans processen zijn daarbij van groot belang.  

Deze column is van Karel van den Brink van Schuttelaar & Partners. Hij geeft de pen door aan Paul van den Broek van Fuji Seal Europe.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl