Het minimum

Geplaatst op 25-07-2010  -  Categorie: Columns

Het RIVM is in opdracht van de VROM Inspectie bezig een benchmark op te zetten om te bepalen welke verpakkingen met te veel materiaal zijn samengesteld. Geen eenvoudige opgave, om meerdere redenen. Daarnaast wordt er een knuppel in het hoenderhok gegooid; iedere materiaalsectie gaat vechten voor eigen toko.

 

De eerste gedachte die is opgekomen bij de VROM Inspectie is om een aantal gelijkwaardige producten uit de winkel te halen en de gewichten te vergelijken. Vervolgens kan met deze gegevens het bedrijf benaderd worden die de verpakking heeft afgevuld of geïmporteerd en kan de vraag gesteld worden waarom de verpakking zwaarder is dan die van de concurrent. Een aanpak die op zich niet eens zo slecht is als het uitgangspunt is om inzicht te verkrijgen in de redenen die geleid hebben tot de gekozen verpakking.

De materiaalsecties waren ‘not amused’ en gingen meteen met de hakken in het zand. De stelling die genomen werd was dat het kiezen van de verpakking een proces is en niet een vastgesteld feit. Op zich klopt dit en daarmee leek een patstelling aan te breken.

Verpakken is een vak en de kennis op dit terrein is aanwezig. De padstelling is al weer verlaten en het RIVM gaat zich nu richten op het proces maar met de insteek dat het leerproces doorlopen zal worden aan de hand van voorbeelden.

Hier liggen kansen voor vele partijen. Wat zou er beter zijn dan dit te gebruiken en het vak verpakken te promoten, de opleidingen op dit gebied aan te prijzen en misschien zelfs uit te breiden met een gecertificeerde cursus die als doel heeft de schakel te bepalen in de ketting van aspecten die de minimale hoeveelheid materiaal bepaalt. Een positieve insteek die het vak breder op de kaart zet, die zorgt voor internationale uitstraling en voor verantwoord materiaalgebruik.

Laten we hopen dat deze wijsheid bij een ieder binnendringt.

 

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juli/ augustus 2010)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl