Interieur verzorg(st)er

Geplaatst op 14-06-2008  -  Categorie: Columns

Het woord ‘interieur’ is afkomstig van het Latijnse woord inter, dat 'tussen' betekent. Interieur is de algemene benaming voor de binnenkant van een object. Beroepen die zich met het interieur bezig houden, zijn bijvoorbeeld de interieurstylisten en -ontwerpers. Zij houden zich bezig met het aanpassen dan wel verbeteren van de esthetische en praktische kanten van een interieur. Een tweede beroepsgroep is de ‘interieurverzorg(st)er’, die de zorg voor de huishoudelijke kanten van het interieur op zich neemt.

 

Ook de verpakkingskundige kan te maken krijgen met het interieur. Het gaat hier bijvoorbeeld om een gethermovormd binnendeel in een totale verpakkingsoplossing. In het, in dit geval, kunststof interieur wordt het product geplaatst en dit geheel gaat in een omverpakking zoals een vouwkartonnen doosje of een luxe blik. Voorbeelden zijn te vinden in de koekbranche. De koekjes worden in het gareel gehouden door ze in een interieur te plaatsen en het vouwkartonnen doosje zorgt er vervolgens voor dat de koekjes heel blijven. Helaas is er ook een groep koekenbakkers die het interieur in een transparant zakje verpakt. Het zakje zorgt voor een optimale zichtbaarheid van de koekjes maar geeft geen bescherming tegen breuk. Kapotte koekjes smaken hetzelfde als onbeschadigde maar toch is de teleurstelling vaak groot als je een pak koekjes openmaakt en ontdekt dat de inhoud ervan gebroken is. De conclusie van de verpakkingskundige is in dit geval dat de bescherming van de koekjes onvoldoende is gegarandeerd met een interieur. Een praktische oplossingsrichting is te vinden in dikker materiaal, de uitvoeringsvorm wordt dan tray genoemd. De extra kosten die het gebruik van een dergelijk verbeterd interieur met zich meebrengt zijn zo terug te verdienen wanneer de consument kan zien dat hij 100% hele koekjes koopt. De verpakking vervult een behoefte en daar begint de functie.

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

 

VNV Columnisten

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juni 2008)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl