Nieuws

Karton is geen karton

Geplaatst op 14-10-2005  -  Categorie: Columns

Twee kartongiganten gaan samen verder. Iedereen heeft het gelezen en iedereen heeft het erover. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse markt, welke vestigingen worden gesloten, hoe reageren de concurrenten?
Een paar ontwikkelen zijn wel duidelijk. Er is overcapaciteit op de kartonmarkt en de investeerders willen een hoger rendement van het geld dat ze hebben ingezet. Schaarste op de markt doet de prijs stijgen, zie EVOH, en enkele efficiëntie maatregelen liggen voor de hand.

Hopelijk gaat er meer gebeuren. Golfkarton is het meest gebruikte materiaal in de verpakkingsindustrie waar het minst over bekend is. Een grote frustratie voor verpakkingskundigen. Alle data is door gebruikers zelf empirisch verzameld en verpakkingskundigen wisselen dan ook regelmatig (in stilte) gegevens uit. Enkele golfkartonfabrieken geven datasheets af, maar hoe tot de data gekomen is, is een raadsel. Het grootste raadsel is echter hoe het kan dat een materiaal met zo'n grote omzet in de verpakkingsindustrie zich zo verschuilt. Vergelijk een willekeurige kunststof en ga eens zoeken op Internet. De treksterkte, rek, rek bij breuk, doorsteekweerstand, permeabiliteitfactoren, alles is te vinden en overal is mee te rekenen. Voorbeelden worden gegeven van berekeningen en toepassingen, grafieken zijn te downloaden. Het gevolg hiervan is dat een verpakkingskundige met een bepaalde zekerheid een keuze kan maken. Van een kartonnen buffer is het niet mogelijk te berekenen hoeveel energie er geabsorbeerd wordt, welk type in welke dikte gebruikt moet worden, welke constructie wat oplevert. Het wordt tijd dat de kartonindustrie dit gaat inzien en nu is de kans.


Kartonindustrie, geef de verpakkingskundigen de instrumenten in handen, zet de technische gegevens op internet, kom uit de loopgraaf, ga open de discussie aan, treedt toe tot de materiaalgroepen waar op basis van rationele gegevens keuzes worden gemaakt. Degene die de eerste stap zet en het initiatief naar zich toetrekt, verovert voor langere tijd vaste klanten. Succes.

VNV Columnisten

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.