Knowledge sustainability

Geplaatst op 31-05-2013  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Marion Richter

Als je een willekeurige krant open slaat, springt je het van bijna elke pagina tegemoet: sustainability of duurzaamheid. Elk bedrijf heeft dit onderwerp nu op de agenda staan en probeert op steeds efficiëntere manieren zijn producten en de bijhorende verpakkingen te verduurzamen.
Maar hoe staat het met de duurzaamheid van kennis en expertise?

 

Sinds het begin van de huidige economische crisis word ik steeds vaker gebeld door verpakkingskundigen uit de leeftijdsgroep 45+, die omwille van kostenbesparingen ontslagen zijn en daarom op zoek gaan naar een nieuwe baan. Met hen verdwijnt een heleboel kennis en expertise uit bedrijven, die juist in crisistijden hard nodig is. Duurzaamheid in verpakkingen maar bij kennis terug naar de wegwerpmaatschappij?

 

Verpakkingskundige word je uit interesse en passie voor het vak en dat geld zeker voor de generatie 45+. Aan het begin van hun loopbaan bestonden namelijk nog geen voltijdopleidingen voor dit vakgebied in Nederland (deze zijn trouwens ook nu nog op één hand te tellen). Met een commerciële of technische/technologische achtergrond werkend bij een bedrijf in de verpakkingsketen ontdekten ze het boeiende en de complexiteit van verpakkingsvraagstukken, die alle bedrijfsactiviteiten raken. Ze haalden de nodige kennis uit de praktijk, seminars en cursussen en bij de OVK opleidingen van het NVC, die ze naast hun werk volgden. Door hun passie hebben verpakkingskundigen de afgelopen decennia het verpakkingsvak bij bedrijven goed op de agenda gezet en als bindende factor tussen alle disciplines binnen een bedrijf voor innovatie, vooruitgang, procesoptimalisatie enz. gezorgd.

 

Daarom vraag ik me nu bij ieder telefoontje van een ‘Senior’ af: hoe kunnen we hun kennis en expertise verduurzamen? Welke mogelijkheden zijn er, om de kennis ook in tijden van crisis in de bedrijven te houden of efficiënt over te dragen? Zullen we een denktank oprichten, waaruit bedrijven voor projecten de nodige expertise kunnen inhuren? Ideeën zijn meer dan welkom…

 

Marion Richter

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Marion Richter van Lytz. Zij geeft de pen door aan Wilbert van de Corput van Servo Artpack. 

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl