Nieuws

Kritische grenzen

Geplaatst op 10-02-2011  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Mirjam Snel

Etiketteren van glazen flessen en potten wordt nog altijd voor een groot deel uitgevoerd met

papieren etiketten en lijm die natlijm wordt genoemd, eenvoudigweg omdat er nog water in zit dat moet verdampen. Het etiket moet daarom vochtdoorlatend zijn om het water door te laten. Als er een lak op het etiket gedrukt wordt die minder vocht door laat, dan is er kans op verschuivende etiketten bij het omverpakken omdat de lijm dan nog niet droog is. Een techniek die nog steeds op grote schaal wordt toegepast , vooral bij bierflessen en potjes met groente. Glazen verpakkingen hebben een tolerantie op de diameter van plus of min een millimeter. Deze toleranties kunnen op verschillende plaatsen aanwezig zijn met als gevolg dat de diameter van de fles sterk kan variëren op het etiketvlak. Een voordeel van papieren etiketten is dat dergelijke toleranties in het glas worden opgevangen door krimp van het door het vocht uitgezette papier.

 

Deze techniek heeft uiteraard beperkingen, vooral voor wat betreft design. Hoogglans of metal look uitvoering wordt beperkt doordat het vocht uit de lijm weg moet kunnen. Champagne flessen waren zo’n beetje de eerste grote glazen verpakkingen (naast potjes voor medicijnen) die kwamen met hoogglans etiketten die zelfklevend waren omdat de kostprijs dit rechtvaardigde. Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat is in dit geval dat naast extra materiaalverbruik en hogere kosten oneffenheden in het glas niet meer opgevangen kunnen worden door krimp van het etiket. Plooivorming kan het gevolg zijn. Oplossingen moeten gezocht worden in de lijmlaag om oneffenheden op te vangen, de dikte van het etiket om oneffenheden te overbruggen, de glasverdeling om toleranties in het etiketvlak te verminderen of de wijze van opbrengen van het etiket. Een Ishikawa diagram kan helpen bij het vinden van oplossingen.

 

Daarnaast zijn er beperkingen aan het etiketteren die voor beide technieken gelden. Vooral als het gaat om het positioneren en het afstemmen van grafische elementen op het etiket met andere aspecten zoals lijnen die moeten doorlopen bij rondom etiketteren, lijnen of vlakken die in lijn moeten liggen met doppen of andere etiketten (hals- en rompetiket in lijn), kleuren van etiketten (druktechniek) die gelijk moeten zijn aan die doppen, etc. Goede communicatie over de mogelijkheden blijft  noodzakelijk.
 

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement februari 2011)

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.