Life-long Learning in verpakken: een must !

Geplaatst op 05-03-2015  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Oscar Faber

Iedere seconde verpakt en distribueert de wereld 100.000 producten – die ook weer door de eindgebruiker worden uitgepakt.  Voor Europa bedraagt de schatting 25.000 producten per seconde. Dit maakt verpakken een van de meest bediscussieerde en complexe activiteiten van onze tijd, waar tienduizenden professionals dagelijks mee bezig zijn.

 

Dat vraagt nog al wat van de competenties van deze professionals. Hun competenties moeten blijven aansluiten bij de eisen en wensen van de veranderingen in het (internationale) bedrijfsleven.

 

Daar waar toetreders tot het bedrijfsleven vanuit het reguliere onderwijs zo snel mogelijk moeten worden klaargestoomd om optimaal te kunnen functioneren, moeten ervaren medewerkers up-to-date worden gehouden van de nieuwste ontwikkelingen. Alleen dan kunnen bedrijven binnen het verpakken hun concurrentiepositie behouden in de markt.

 

In mijn functie als manager Opleidingen bij het NVC leg ik vaak de relatie met Life-long Learning. Life-long Learning geeft antwoord op de leerbehoefte van medewerkers binnen het bedrijfsleven. Bij Life long Learning komen de professionele en persoonlijke competentie ontwikkeling bij elkaar. Ook leren op het gebied van verpakken tijdens de carrière gaat altijd door!

 

Bij de competentieontwikkeling spelen transparante functie omschrijvingen een belangrijke rol. In deze functie omschrijving behoort o.a. te zijn omschreven wat een medewerker moet kennen  en kunnen op het gebied van verpakkingen en verpakken.

 

Mogelijkheden om aan de vraag naar competentie ontwikkeling op het gebied van verpakken en verpakkingen te voldoen zijn er. Learning on the job met begeleiding door collega’s, in-company verpakkingscursussen voor medewerkers met dezelfde kennisbehoefte, diploma opleidingen met een officieel examen, korte cursussen en online leren is slechts een greep uit de mogelijkheden die voorhanden zijn. Maar van welke mogelijkheden maken professionals in het verpakken gebruik en zijn talentvolle medewerkers in het verpakken er zich er eigenlijk wel van bewust welke mogelijkheden er zijn voor hun carrièreplanning?

 

Het wordt tijd om daar met zijn allen goed over te praten. Laten we daar mee beginnen op 23 april tijdens de 1st European Conference on the Future of Business Education in Packaging van het NVC. We spreken elkaar dan!

 

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Oscar Faber van het NVC Nederlands Verpakkingscentrum. Hij geeft de pen door aan Maarten van der Heijden, lead engineer bij Costo. 

 

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl