Luier verpakking

Geplaatst op 03-11-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Leanne Pieters

etos-puur-en-zacht-luiers-webAls verpakkingskundige, millennial én moeder van een dochter van 9 maanden ontdek je opeens een hele nieuwe wereld: verpakkingen van hippe en duurzame babyproducten. In het bijzonder vielen de Puur & Zacht luiers van Etos eigen merk mij op de afgelopen maanden. Duurzaam geproduceerde luiers met katoen, verpakt in papieren verpakkingen in plaats van plastic. Je raadt het al: voor mij de perfecte mix van verpakkingstechniek, design en verantwoorde babyproducten.

De luiers zijn gebundeld in een voorgevormde, gesealde zak van ongebleekt kraftpapier. De verpakking is bedrukt met inkten op waterbasis en is voorzien van een biologisch afbreekbare coating aan de binnenzijde. Deze coating beschermt de luiers tegen (vocht)invloeden van buitenaf en zorgt er natuurlijk voor dat de verpakking geseald kan worden. Pluspunten voor de keuze voor een coating in plaats van voor een (slecht te recyclen) variant met plastic laminaat. Op deze manier kan de gehele verpakking gewoon bij het oud papier.

Het ontwerp is opvallend binnen de categorie luiers. Er is slim gebruik gemaakt van de uitstraling van ongebleekt kraftpapier, witte inkt en subtiele kleuren om een onderscheidend en opvallend ontwerp te maken.  Geen felgekleurde, glanzende plastic zak met een blije baby erop. Maar een rustige en natuurlijk ogende verpakking die door de mooie dieren-illustraties heel kindvriendelijk, maar zeker niet kinderachtig oogt.

Verder sluit de papieren look en feel van de verpakking ook perfect aan bij het product dat er in zit: CO2-neutraal geproduceerde luiers met katoen zonder allerlei chemicaliën. De doelgroep voor deze luiers (vermoedelijk “millennial moms”) is zeker blij met deze duurzame verpakking die gewoon bij het oud papier kan.

Maar dan de vraag: Is deze verpakking eigenlijk wel duurzamer dan het reguliere plastic alternatief? Zonder een uitgebreide life cycle analyse is dat eigenlijk niet zo 1-2-3 te zeggen.

Feit is wel dat een papieren verpakking wordt gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, in tegenstelling tot het plastic alternatief. Ook is de papieren verpakking goed te recyclen. Het goed ingeburgerde en uitgebreide papier recycling systeem in Nederland zorgt er voor dat bijna 90% van al het papier weer wordt verwerkt tot nieuwe papieren producten! Dat kunnen we helaas over plastic recycling nog niet zeggen.

Laat ik voorop stellen dat ik als verpakkingskundige zeker niet anti-plastic ben. Het is een heel mooi materiaal dat we voor veel verpakkingen nu ook echt nog nodig hebben. Maar ik ben wel tegen onnódig plastic. Laten we plastic en fossiele grondstoffen inzetten voor dingen waar we nu nog geen goed alternatief hebben. En in andere gevallen, bijvoorbeeld voor luierverpakkingen, kiezen voor een mooi (papieren) alternatief.

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl