Op de Packaging Summit, de jaarlijkse internationale verpakkings- conferentie in Amsterdam, werd een case gepresenteerd door een productiebedrijf gericht op de business to business markt, nl. tandarts benodigdheden. Ieder nieuw product dat op de markt werd gebracht, werd door de commerciële mensen voorzien van een geregistreerde naam en werd als nieuw merk in de markt gezet. Het gevolg was dat er meer dan 600 verschillende producten met verschillende verpakkingskenmerken op de markt waren. Honderden verschillende merken, afkomstig van een bedrijf, allemaal in dezelfde branche. Een hele klus om dat te harmoniseren al is het alleen maar vanwege de vele eilandjes en de ongetwijfeld ermee gepaard gaande emoties. De case illustreerde dat het goed mogelijk is dergelijke wildgroei in te kaderen. Een stapsgewijze aanpak, in dit geval uitgevoerd met hulp van een extern bureau bleek in dit geval een goede oplossing.
Heel herkenbaar, deze presentatie op de Summit. Iedereen kent wel soortgelijke gevallen en iedereen begrijpt ook de gevoeligheden bij het stroomlijnen van dit soort pakketten. Gek genoeg ziet niet iedereen in wat het belang is van een goed gezicht naar buiten. Een gezicht dat past bij het product en bij de prijs. Voor de fast-moving-consumer-goods wordt dit vanzelfsprekend gevonden. Voor de B2B verpakkingen is het verbazingwekkend dat er nog zo´n groot terrein bloot ligt. En dit terwijl de voorbeelden die er zijn duidelijk aantonen dat de verpakking een belangrijke rol speelt bij het gevoel dat een klant krijgt bij het gebruik van het product.
De goed vormgegeven zakken zout van AKZO, de gele folie van Ytong gipsbetonblokken, de mooi bedrukte dozen van Apple computers, de witte papieren zakken van Gerkens Cacao, de mooie kunststof vaatjes voor ingrediënten voor medicijnen met goed werkende draaideksels, allemaal voorbeelden die laten zien dat B2B zeker zoveel aandacht vraagt als FMCG. De lifecycle van B2B verpakkingen is ook nog eens langer dan die van FMCG en daarom moeten de keuzes die worden gemaakt des te beter worden afgewogen. De verpakkingskundige is degene die bij de onderbouwing hiervan de nodige ondersteuning verleent.
Verpakkingskundige, een boeiend vak.
VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juli/ augustus 2008)