Nieuws

Meerwaarde creeeren voor B2B verpakkingen

Geplaatst op 29-07-2008  -  Categorie: Columns

Op de Packaging Summit, de jaarlijkse internationale verpakkings- conferentie in Amsterdam, werd een case gepresenteerd door een productiebedrijf gericht op de business to business markt, nl. tandarts benodigdheden. Ieder nieuw product dat op de markt werd gebracht, werd door de commerciële mensen voorzien van een geregistreerde naam en werd als nieuw merk in de markt gezet. Het gevolg was dat er meer dan 600 verschillende producten met verschillende verpakkingskenmerken op de markt waren. Honderden verschillende merken, afkomstig van een bedrijf, allemaal in dezelfde branche. Een hele klus om dat te harmoniseren al is het alleen maar vanwege de vele eilandjes en de ongetwijfeld ermee gepaard gaande emoties. De case illustreerde dat het goed mogelijk is dergelijke wildgroei in te kaderen. Een stapsgewijze aanpak, in dit geval uitgevoerd met hulp van een extern bureau bleek in dit geval een goede oplossing.


Heel herkenbaar, deze presentatie op de Summit. Iedereen kent wel soortgelijke gevallen en iedereen begrijpt ook de gevoeligheden bij het stroomlijnen van dit soort pakketten. Gek genoeg ziet niet iedereen in wat het belang is van een goed gezicht naar buiten. Een gezicht dat past bij het product en bij de prijs. Voor de fast-moving-consumer-goods wordt dit vanzelfsprekend gevonden. Voor de B2B verpakkingen is het verbazingwekkend dat er nog zo´n groot terrein bloot ligt. En dit terwijl de voorbeelden die er zijn duidelijk aantonen dat de verpakking een belangrijke rol speelt bij het gevoel dat een klant krijgt bij het gebruik van het product.


De goed vormgegeven zakken zout van AKZO, de gele folie van Ytong gipsbetonblokken, de mooi bedrukte dozen van Apple computers, de witte papieren zakken van Gerkens Cacao, de mooie kunststof vaatjes voor ingrediënten voor medicijnen met goed werkende draaideksels, allemaal voorbeelden die laten zien dat B2B zeker zoveel aandacht vraagt als FMCG. De lifecycle van B2B verpakkingen is ook nog eens langer dan die van FMCG en daarom moeten de keuzes die worden gemaakt des te beter worden afgewogen. De verpakkingskundige is degene die bij de onderbouwing hiervan de nodige ondersteuning verleent.

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

 

VNV Columnisten

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement juli/ augustus 2008)

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.