Miss Goed Koop

Geplaatst op 21-12-2005  -  Categorie: Columns

Drie maanden lang konden milieubewuste jongeren stemmen via www.MissKoop.nl op een dertiental naar hun oordeel, overbodig verpakte producten. Waarom het JMA, de jongeren-organisatie van Milieudefensie, het gemunt heeft op iets, wat milieubelasting betreft, verwaarloosbaars als een verpakking, wordt op de website www.misskoop.nl niet duidelijk.

Beter hadden ze hun milieupijlen kunnen richten op werkelijk milieubelastende zaken zoals benzine-verslindende PC Hooft-tractoren en almaar groter wordende nieuwbouwwoningen in Vinexwijken op locaties waar voorheen malse groene weilanden lagen. Dan was de uitslag van de verkiezingen relevant geweest.
Maar laten we bij de verpakkingen blijven. Het is goedkoop om een eenmalige PET-frisdrankverpakking alleen te beoordelen op zijn hinderlijke aanwezigheid in de vorm van prullenbakvulling of zwerfvuil. Voor het gemak wordt vergeten dat de verpakking in de hele logistieke keten darvoor steeds verschillende functies heeft vervuld. Afdanken is daar slechts een klein onderdeel van.

Miss MissKoop, of beter gezegd Miss Goed-Koop, zou er goed aan doen zich allereerst te verdiepen in de General Food Law. Die maakt het de retourfles knap lastig; als er een stof die bedreigend is voor de gezondheid in een product wordt gevonden, moet een bedrijf binnen 4 uur kunnen aangeven waar de rest van de partij zich bevindt, wat de afkomst van de verpakking is, wie de grondstoffen geleverd heeft, et cetera.
Helaas voor Miss MissKoop: we weten uit de praktijk dat de consument de meest vreemde stoffen in retourflessen doet. Een in dit kader eveneens relevant artikel is onlangs verschenen in het Amerikaanse blad Fortune. In opdracht van het National Center for Food Protection and Defense wordt aan 26 verschillende projecten gewerkt om de voedselvoorziening te beschermen. Er wordt gesteld dat 10 gram botulinum toxine in een tankwagen melk honderdduizenden doden tot gevolg kan hebben. Als de retour PET-fles in de VS op de markt zou zijn, zou deze zeker onderwerp zijn in deze studie.
Voor verpakkingskundigen is de keuze tussende kans op vele doden op korte termijn of een verwaarloosbare hoeveelheid (meer) milieubelasting een duidelijke.

Tenslotte zullen we het MIss Goed-Koop vergeven dat zij kennelijk ook niet op de hoogte is van de uitspraken van de EC over concurrentievervalsing: de directe aanleiding van de switch naar eenmalige PET flessen.
Miss MissKoop kan beter haar grote mond houden en met de retourfles op de stoep van een ministerie gaan zitten.

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl