Nieuws

Nieuwe initiatieven

Geplaatst op 28-10-2013  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Dick de Koning

Na een lange (alcohol-vrije) reis, ben ik voor de eerste keer in Jeddah voor een verpakkingsproject. Fascinerend; grote contrasten door super grote Malls (koel, schoon, groot en luxe assortiment) en de vele straten met ongelofelijk veel zwerfafval op straat. Wel even een contrast met Tokyo waar op straat zelfs de dopjes van de PET-flesjes apart worden ingezameld.

Op het gebied van duurzaamheid en verpakkingen is er in de wereld nog veel te winnen!

Maar, gaat het eigenlijk wel zo goed in ons land? Ik zie en lees dat zwerfafval nog steeds een groot probleem is en dat we als Nederlanders te weinig verantwoordelijkheid nemen. Bedrijfsleven en politiek hebben het statiegeldsysteem grotendeels afgebouwd en nu liggen er kostbare grondstoffen op straat die hergebruikt zouden moeten worden.

Duurzaamheid en verpakkingen is een complexe materie. Iedere Nederlander heeft er zogenaamd verstand van, er wordt veel (onzin) geroepen en dus ligt hier ook een grote rol en verantwoordelijkheid voor de Verpakkingskundige. Zwerfafval lijkt op het eerste gezicht een gemakkelijk dossier; meer statiegeld en hoge straffen bij overtreding. De praktijk is evenwel weerbarstig. Ook wanneer we kijken naar alle ontwikkelingen op het gebied van: biodegradable kunststoffen, bio-based PET en – PE, composteren, recyclen, etc. is er een rol weggelegd voor kundige specialisten.

Moeten we dan helemaal niet meer verpakken om afval te voorkomen? Met verbazing lees ik dat er initiatieven zijn om producten helemaal niet meer te verpakken. Wikipearl heeft een technologie ontwikkeld waardoor producten, zoals ijs, gecoat kunnen worden met een materiaal van de schil van druiven. In Parijs is een bar waar deze producten gekocht kunnen worden. Het ijs smelt niet direct in de hand en wat schetst mijn verbazing; het kan mee naar huis genomen worden in een cellofaan zakje! Is dat duurzaam?

Met het oprichten van het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken hebben we in Nederland enorme kansen gecreëerd doordat valide kennis en het inzetten van fundamenteel onderzoek de basis vormen voor nieuwe initiatieven. Fantastisch dat Karen van de Stadt –als verpakkingskundige - daar een spilfunctie heeft. Dit geeft ons de kans om kritisch en ondernemend de verpakkingstoekomst vorm te geven.

 

De column Verpakkingskundig wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Dick de Koning van Packz. Hij geeft de pen door aan Jos Oostendorp van Eastgreen.

 

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.