Nieuws

Nieuwigheid

Geplaatst op 05-02-2018  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Marije Baas

Al sinds ik in 1999 ben begonnen aan mijn studie IPO ben ik gefascineerd geweest door innovatie.

Door innovaties zelf, maar ook door de term innovatie. Wat is nou eigenlijk een innovatie en wat niet.

Om er achter te komen wat innovatie nou precies is, begin ik mijn zoektocht bij ‘Van Dale’.

En die zegt het volgende:

 

in·no·va·tie (de; v; meervoud: innovaties)

1 invoering van een nieuwigheid

 

Ok, een nieuwigheid dus. Tsja, ook dat vind ik persoonlijk een rekbaar begrip. Want is een bestaande verpakking met een nieuwe toepassing dan innovatie? Die claim kom je wel vaak tegen.

Voor mij is iets pas een innovatie als er een heel nieuw materiaal is ontwikkeld uit een niet eerder ingezette bron of een nieuwe functionaliteit die aan een verpakking wordt toegevoegd.

 

Neem als voorbeeld pannenkoekenmeel in een fles. Wat mij betreft echt een super toepassing. Zowel als verpakkingskundige als consument wordt ik hier blij van. Iedereen die kinderen heeft, heeft er vast wel eens één in handen gehad. Water erbij, schudden en bakken maar. Voor gebruiksgemak een 10, creativiteit ook een 10, maar innovatie…? Tsja, in eerste instantie zeg ik nee. ‘Van Dale’ zegt; invoering van een nieuwigheid. Een HDPE-fles met shrinksleeve of een etiket is niets nieuws, pannenkoekenmeel al evenmin, maar de toepassing was bij de introductie wél nieuw.

Ja, nu weet ik het nog niet.

 

Misschien heb ik altijd wel veel te veel lading gegeven aan de term innovatie, en zijn mijn verwachtingen wel te hoog. Een innovatie is een innovatie wanneer je een nieuwigheid invoert.

Zo simpel is het, toch?

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.