Nieuws

Ongeveer

Geplaatst op 26-08-2011  -  Categorie: Columns

In de opleiding hebben alle verpakkingskundigen geleerd wat de betekenis van het e-teken, het grappige e-tje wat op veel verpakkingen achter de inhoudsmaat staat vermeld, is. Ook verpakkingskundigen die in de praktijk door het vakgebied zijn gegrepen weten na jaren werkervaring wat de betekenis van het e-teken is.

Veel consumenten weten echter niet wat het betekent. Dit is de consument niet kwalijk te nemen want op geen enkele verpakking wordt het uitgelegd. Als het e-teken op de verpakking staat heeft de afvuller de verpakking binnen nauwe grenzen rondom de vermeldde inhoudsmaat afgevuld. Een beetje ongeveer dus, environnement. Het is namelijk niet haalbaar om in ieder potje precies 250 gram pindakaas te stoppen. Soms ook staat er geen e-teken bij de inhoudsmaat vermeld. In het geval van de pindakaas heeft de afvuller dan minimaal 250 gram pindakaas verpakt. En soms een beetje meer, omdat het niet haalbaar is om in ieder potje precies 250 gram pindakaas te stoppen. Soms is de pindakaas wat dunner of juist dikker of zitten er meer of minder nootjes in. Zo is in alle gevallen, zonder of met e-teken, duidelijk hoeveel er is verpakt.

Helaas zijn er ook bedrijven die niet lijken te weten hoeveel er in een verpakking moet zitten. Een leuk voorbeeld staat deze zomer in de Blokker. Barbecue briketten in de maten 1,5- 2,5 en 5 kilogram. Om het de consument eenvoudiger te maken zijn de gewichten groot voorop de verpakking gedrukt. Dat maakt het kiezen van de juiste verpakking een stuk makkelijker. Je kiest dan wel ongeveer want er staat voor ieder gewicht een groot ± teken. Wat zegt dit nu voor de consument? Het is een algemeen bekend teken wat staat voor 'ongeveer'. Duidelijk dus. Helaas is er in de Warenwet niet voor het begrijpelijke ± maar voor het e-teken gekozen. Daarmee lijkt de afvuller zich met dit 'zelfbedachte' teken een vrijbrief te geven; 'Mag het ietsje minder zijn?' Zo hebben we het niet met elkaar afgesproken.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement augustus 2011)

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.