Nieuws

Op kleine schaal

Geplaatst op 24-03-2009  -  Categorie: Columns

De huidige crisis heeft uiteraard voordelen. Al jaren lang zijn er ontwikkelingen gaande die ons doen denken aan de visie van Schumacher uit 1973 ‘Small is beautiful’. En zoals het met veel visies gaat, ze worden snel vergeten. Veel mensen hebben minder vertrouwen in de grote wereld. Ze weten niet meer wie ze moeten geloven, welke ontwikkelingen goed zijn voor ons en onze omgeving, voor onze welvaart, etc. Al jaren zijn ontwikkelingen bezig waarbij kleine bedrijven producten in de markt zetten waarvan bekend is wat erin zit of waar ze vandaan komen. Regionale chips uit Zeeland (Hoeksche chips op de boerderij gebakken), appelsap uit de boomgaard waar geen gif wordt gebruikt (bijvoorbeeld het merk Jus de Pommes, er zijn er meer), winkels die alleen streekproducten verkopen (Landwinkel), vlees van boerderijen dat zijn weg vindt naar toprestaurants, het zijn maar enkele voorbeelden van een groeiende markt. Ook de winkelketen Marqt die alleen producten verkoopt die rechtstreeks van de boer worden gekocht speelt in op de wens van veel consumenten. De huidige crisis lijkt deze trend te versnellen, mede gezien de wens van veel consumenten naar meer duurzame maatregelen.

Dit alles heeft nogal wat consequenties voor de wijze waarop we werken. Veel bedrijven die op kleine schaal producten verkopen hebben geen idee van marketing, wetgeving, van barrière materialen en vele andere aspecten die spelen bij het verpakken. Nu zijn dit aspecten die te overwinnen zijn met relatief simpele maatregelen zoals een voorlichting, verwijzing naar websites, een cursus, etc. Anders ligt dit met kosten en machinale verwerking. De capaciteit van verpakkingsmachines is door de jaren heen alleen maar gegroeid en gek genoeg zijn de technische mogelijkheden meegegroeid met de snelste machines. Het zou toch juist andersom moeten? Een machine met grote capaciteit zal niet veel verschillende producten verwerken. Dit betekent dat bij deze machines ombouwen niet de hoogste prioriteit hoeft te hebben maar dat betrouwbaarheid veel belangrijker is. En tegelijkertijd laat het zien dat er behoefte is aan verpakkingsmachines die relatief simpel van opbouw zijn, veel mogelijkheden hebben en simpel van bediening zijn. Hebben de marketeers van machinebouwers zitten slapen? Zal dan uiteindelijk toch blijken dat Small is beautiful?


Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement april 2009)

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.