Opening

Geplaatst op 19-05-2007  -  Categorie: Columns

Het openen van verpakkingen kan en moet beter.Wie herkent de ervaring niet dat je na 5 seconden 'scannen' van alle kanten van een nieuwe verpakking toch maar licht geirriteerd begint te scheuren en dat op dat moment de zwakkere trekstrip aan de zijkant het begeeft. Oh, is dan de reactie, dus daar zit de opening.

Vorige maand kondigde Carien Stephan op het NVC Seminar 'Sluiten en openen van verpakkingen' aan dat een een Europese verpakkingsnorm in ontwikkeling is die moet aangeven of een verpakking aan gewenst gebruiksgemak voldoet. Al eerder werden door het NVC projecten gestart om gebruiksgemak van verpakkingen te stimuleren. Het resultaat van alle inspanningen is echter nog mager.
De tegenvallende resultaten lijken verklaarbaar door het verschijnsel dat verpakkingen nog altijd 'niks' mogen kosten en door het voor verpakkingen typische dilemma dat ze op het ene moment hermetisch gesloten moeten zijn en op het volgende moment gemakkelijk te openen. Is hier daarom sprake van een tegenstrijdig en dus onoplosbaar probleem waartegen ook een norm niet helpt?
Veel leed is op te lossen door het begrip 'gemakkelijk te openen' creatief te benaderen. Ook Carien Stephan trekt haar aanbevelingen over gebruiksgemak van verpakkingen breder dan alleen opengemak; naast het gebruik van ribbels op deksel beveelt ze aan de gebruiker in één oogopslag te laten zien hoe de verpakking open gaat, een trekstrip voldoende groot en opvallend te laten zijn en de houdbaarheidsdatum duidelijk leesbaar te maken.
Een deel van haar de aanbevelingen zal in het fysieke ontwerp moeten worden gerealiseerd maar een groot deel kan ook binnen het, meestal goedkoper aan te passen, grafische ontwerp worden opgelost. Een gestandaardiseerd symbool voor ‘hier openen’ zou al heel veel helpen. Laat dit initiatief een mooie opening zijn om samen met marketing een grote schoonmaak in te plannen voor de verpakkingsdesigns.
N.b. En loop dan meteen even binnen bij de afdeling inkoop om uit te leggen dat de verpakking, in de functie van verkoper, zeker wat mag kosten.
Verpakkingskundige, een boeiend vak.
VNV Columnisten
(gepubliceerd in VerpakkingsManagement mei 2007)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl