Optimale verpakkingslijn

Geplaatst op 18-05-2009  -  Categorie: Columns

In de verpakkingsindustrie is het een uitgangspunt om bij het opzetten van een verpakkingslijn uit te gaan van een zogenaamde V-curve. Dat wil zeggen dat de snelheid van de verschillende machines een curve laten zien in de V-vorm. De eerste machine heeft een capaciteit die hoger is dan de volgende, die weer een hogere capaciteit dan de daarop volgende, etc. tot aan de bottleneck en daarna het omgekeerde. Uitgaande van de bottleneck vindt er ‘push’ plaats en na de bottleneck is er sprake van ‘pull’.

Uit analyses van verpakkingslijnen blijkt vaak dat de verschillende machines veel uitvalperiodes kennen en dat de periode totdat ze weer draaien erg wisselend kan zijn. De ‘failure times’ en de ‘time to repair’ lopen erg uiteen en zijn talrijk. Om inzicht te krijgen in wat er gebeurt moeten de gemiddelde draai en stilstand periodes en hersteltijden geanalyseerd worden. Met wiskundige modellen kan dan gezocht worden naar de werkelijke bottleneck en naar mogelijkheden om dit aan te passen. Buffers spelen een belangrijke rol bij dergelijke analyses.

Werken met overall gemiddelden heeft echter niet zoveel zin. Bij veel verpakkingslijnen blijkt het rendement gekoppeld te zijn aan een bepaalde verpakking. Dit betekent dat het ontwerp van de verpakking mede bepalend is voor het rendement. Aspecten die de verwerking bepalen worden vaak niet of onvolledig in een programma van eisen meegenomen waardoor eigenlijk van een nieuw ontwerp niet vaststaat wat deze zal gaan doen op een verpakkingslijn. Terwijl deskundigen zeer goed kunnen aangeven wat kritieke punten zijn bij het ontwerpen. De helft van de kosten van een verpakking bestaan uit de verpakking zelf, de andere helft wordt bepaald door het verpakkingsproces. Dat zou toch wel een puntje van aandacht moeten zijn.

Eerlijk gezegd, zolang de verpakkingswereld niet inziet dat de V-curve in feite een zwaktebod is, een zwaktebod dat standaard ingebouwd wordt, kan niet verwacht worden dat deze situatie zal verbeteren. In een goed opgezette productielijn zijn geen buffers nodig en worden alle stappen in dezelfde tijd uitgevoerd. Er valt nog veel te doen.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement mei 2009)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl