Pijnlijk

Geplaatst op 07-03-2011  -  Categorie: Columns

De Histor Paintcan is een nieuwe vierkante kunststof verfverpakking voor oplosmiddelhoudende en watergedragen lakken. Histor haalde er de Gouden Noot 2010 mee binnen. Maar de consumentenbond-proefpersonen bezeerden er hun vingers mee.

De paintcan is in nauwe samenwerking ontwikkeld door Histor, Omefa en WeLL Design. Well Design, toonaangevend industrieel ontwerpbureau voor productontwikkeling, zegt te staan voor innovatie, design & realisatie.

Door de keten heen lijkt de Paintcan inderdaad een aantal voordelen t.o.v. het conventionele blik te hebben. De verpakking is nestbaar en lichter in gewicht. De opvallende vorm en grote facing vragen om aandacht. De verpakking zou met de hand te openen en te sluiten zijn - hoek voor hoek-. De verpakking ligt goed in de hand waardoor er door de schenktuit, goed uit te schenken is, zonder te morsen.
Etc. etc.

Dan de consumentenbond: elf proefpersonen gaan aan de slag met de verpakking. Veel gevloek, gezucht en pijnlijke handen levert het openen op. Het merendeel van de proefpersonen krijgt de verpakking niet binnen één minuut open. Ook het sluiten vraagt kracht en je moet goed luisteren naar de klik die aangeeft dat de verpakking echt dicht is want visuele controle is niet mogelijk door het oversluitende deksel.

Tijd voor een praktijktest en die is in één woord pijnlijk. Ook het merendeel van de reacties van het personeel van de bouwmarkt en consumenten op www.histor.nl zijn  met dit woord samen te vatten. Wat ook pijnlijk is dat een verpakking op deze manier de gids van de consumentenbond haalt. Onbegrijpelijk dat Sigma het zover heeft laten komen en dat de velen die hebben gewerkt aan deze verpakking de vorm voor de functie hebben verkozen. Of is dit de volgende marketeer die nogal eigenzinnig en solistisch te werk is gegaan? We herhalen het nogmaals: verpakken is en blijft een ketenactiviteit en in een vroeg stadium van de ontwikkeling moeten testen, testen en testen uitgevoerd worden. Ook voor een pain(t)can.

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

VNV Columnisten
Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl
 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement maart 2011)

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl