QbD, Quality by Design

Geplaatst op 02-09-2015  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Kees Govers

Govers Kees webEr wordt binnen de wereld van productontwikkeling, zeker binnen de farma wereld, veel gesproken over Quality by Design (QbD).

QbD is een methode van productontwikkeling waarbij kwaliteit in een product wordt ingebouwd.
Door het verzamelen van gedegen kennis van het product en het productieproces wordt duidelijk welke risico’s er aan het proces gekoppeld zijn. Door processen, producten en procescontroles zo vorm te geven dat die risico’s worden geëlimineerd en daarmee productkwaliteit geborgd wordt een kansrijk en commercieel traject gecreëerd voor een kwaliteitsproduct.

Weten we altijd wat we onder kwaliteit moeten verstaan? We hebben natuurlijk wel de technische eisen voor ogen, product en proces inclusief logistiek, maar hebben we tijdens de ontwikkeling ook onze eindgebruiker voor ogen en de eisen die hij/zij stelt aan het specifieke product? Kennen we eigenlijk altijd onze eindgebruiker? Is de gebruiker jong of oud, betreft het een product voor een specifieke doelgroep en hoe passen we de vorm en functionaliteit  daarop aan ( denk bijvoorbeeld aan levensmiddelverpakkingen voor het algemene publiek of verzorgingsproducten voor speciale patiëntengroepen). Wat is de gebruiksomgeving? Hebben we gebruikersinformatie beschikbaar of gaan we die zelf verzamelen? Doen we überhaupt wel gebruikersonderzoek? Getuige de vele ergernissen die door moeilijk te openen verpakkingen worden veroorzaakt, wordt die eindgebruiker wel eens vergeten.

In de wereld van de medical devices is het standaard dat een nieuw product, inclusief de verpakking, niet alleen op technische- en functionaliteitseisen wordt getest, maar heel nadrukkelijk ook in combinatie met de eindgebruiker. Deze benadering verdient zeker ook toepassing binnen de verpakkingsindustrie.

Het is zeer verhelderend om naast de eisen die vanuit het product en de markt aan een verpakking worden gesteld, bij de start van een ontwikkeling, ook de gebruikers en gebruiksaspecten van een verpakking mee te nemen. In dat vroege stadium kunnen er met beperkte inspanning grote voordelen worden bereikt. Wellicht is dat ook QbD!

 

Kees Govers

 

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Deze column is van VNV-er Kees Govers, verpakkingskundige bij Merk Sharp & Dohme. Hij geeft de pen door aan Werner van Scharen, verpakkingskundige bij Pack Print Media.

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl