Nieuws

Schaarste

Geplaatst op 03-10-2021  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Rens van de Rakt

rakt-rens-van-de 2Zoals iedereen wel weet heerst er op dit moment schaarste in diverse markten, waaronder golfkarton. Prijzen die op het hoogste niveau ooit zijn en levertijden die oplopen tot 16 weken waar 3-4 weken de norm was. En niemand weet wanneer dit stopt, al lijken de prijzen nu, in Augustus, enigzins te stabiliseren. Of komt dit door de vakantietijd….?

Zo hadden we laatst een gevalletje “vergeten te bestellen” van twee golfkartonnen trays die we nodig hadden voor het co-packen van babyvoeding. Met de levertijd die de leverancier opgaf zouden we 9 weken out of stock gaan. Oeps. Dat is natuurlijk killing dus werd mij gevraagd of ik een oplossing had aangezien ik als verpakkingstechnoloog verantwoordelijk ben voor strategische inkoop verpakkingsmaterialen.

De levertijd inkorten ging natuurlijk niet, ik was de zoveelste die daarover belde, dus ging ik op zoek naar alternatieven. Die vond ik bij een ander bedrijf die ook aan ons levert. Prijzen waren goed, zo niet beter en de levertijd was 3 weken! Enige nadeel: twee keer stansmeskosten. Maar ja beter eenmalig wat hogere kosten dan out of stock gaan toch?

Bijkomend voordeel was dat de tray nu van E-golf werd gemaakt terwijl de originele tray B-golf was. Qua sterkte was dit geen probleem. Ook nog wat duurzamer geworden dus. 

Dit snelle leveren heb ik voor elkaar kunnen krijgen door enerzijds een juiste mix van leveranciers om me heen te verzamelen en anderzijds om met deze leveranciers een goede relatie op te bouwen.

Kortom: together we make the difference. Zeker in deze COVID tijden.

Rens van de Rakt van Vetipak geeft de pen door aan Elina Guijt van de Bouter Groep.

 

Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.