Nieuws

Slap karton

Geplaatst op 30-03-2012  -  Categorie: Columns

In de Tour de France van afgelopen jaar merkte Herbert Dijkstra op dat carbon zo slap is als karton. Dat leverde veel reacties op over de sterkte en veiligheid van racefietsen. De term ‘slap karton’ of ‘zo slap als karton’ wordt veel gebruikt, vooral als het over materialen of objecten gaat die niet sterk genoeg zijn voor de toepassing. Is karton echt zo slap dat deze term gerechtvaardigd is? Nee, de verpakkingskundige weet uiteraard beter. Karton is er in zeer veel varianten in uiteenlopende sterktes, zeg maar van crêpe papier tot houten kisten. In vochtige omgeving blijven niet alle kartonsoorten even goed functioneren maar ook hier is het een kwestie van het maken van goede keuzes en is de term ‘slap karton’ niet gerechtvaardigd.

 

Onkunde en kosten zijn twee parameters die de keuze van karton beïnvloeden. En deze twee versterken elkaar uiteraard. Het moet gezegd worden: de vele soorten karton die er zijn worden niet overzichtelijk gepresenteerd. Dit veroorzaakt mede onkunde. Goede voorlichting over soorten, eigenschappen en toepassingen zou al veel kunnen betekenen voor de sector.

 

Aan de andere kant zijn er trends gaande. Veel verpakkende bedrijven willen dunner en minder karton, kosten gedreven maar ook door de Essentiële Eisen (preventie). In de retail sector lijken slimme constructies het te gaan winnen van de standaard Amerikaanse Vouwdoos, minder maar slimmer. Dit vraag om inzicht in constructiemogelijkheden, afstemming van het concept op demachines en het kunnen inschatten van hoe er mee omgegaan wordt, oftewel functioneel specificeren.

 

In de wereld van vouwkarton gaat het om presentatiewaarde (zowel drukwerk als hoe stijf/slap het doosje aanvoelt), problemen met minerale oliën van de recycle ruglaag bij toepassing voor voedingsmiddelen en kosten. En de machineverwerkers moeten met dunner karton kunnen omgaan. Als de stijfheid uit het materiaal verdwijnt, is duwen tegen het materiaal niet meer mogelijk, dan moet er aan het materiaal getrokken worden en dat vraagt om een andere wijze van verwerken.

 

 

Verpakkingskundige, een boeiend vak.

 

 

VNV Columnisten

 

Deze column wordt maandelijks verzorgd door leden van de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen. Info: www.verpakkingskundigen.nl 

 

(gepubliceerd in VerpakkingsManagement maart 2012)                
Logo square footer

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Koestraat 67A
5223 AH ’s-Hertogenbosch
KvK-nummer 40465426

Mail
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

Overige mailadressen
rettizroov.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
retseemgninnep.[antispam].@verpakkingskundigen.nl
eitcader.[antispam].@verpakkingskundigen.nl

 

Vernieuwing is de stuwende kracht!
De VNV is een platform voor experts met een brede focus op de verpakkingsketen.

De VNV zet zich in voor de professionalisering van het verpakkingsvak en wil het profiel ervan binnen het bedrijfsleven en het onderwijs versterken.

De VNV ondersteunt leden bij hun professionele ontwikkeling. De leden doen dit vooral met en voor elkaar. De vereniging faciliteert en stimuleert de organisatie van bijeenkomsten en activiteiten, gericht op netwerken, kennisuitwisseling of de ontwikkeling van vakgerelateerde vaardigheden.

Voor veel verpakkingskundigen speelt de VNV een rol in hun loopbaanontwikkeling. Door het netwerk, maar ook omdat bedrijven en intermediairs gebruik maken van het platform om gekwalificeerde mensen te vinden voor vacatures en projecten.