De samenleving is erg aan het veranderen. Neem koken.Het maken van een maaltijd bestaat steeds meer uit het mengen van de juiste pakjes en pakketten, zoals gemengde salades waarbij de verpakking diverse sachets bevat (croutons, snippers kaas en saus), gesneden fruitsalades, opwarmmaaltijden voor de oven of de magnetron, half voorbereid eten dat zelf op smaak gebracht kan worden met kruiden, et cetera. Vooral op doordeweekse dagen is aardappels schillen of uitgebreid een saus maken er niet meer bij. In het weekend daarentegen nemen veel mensen de tijd en willen ze de beste ingrediënten om een speciale maaltijd te maken. En dat niet alleen, het moet zo verpakt zijn en voorzien zijn van de juiste informatie dat fouten maken uitgesloten wordt. Keukens in huizen worden steeds duurder, veertig duizend euro is niet meer bijzonder, en per slot van rekening moet die keuken een keer worden gebruikt.
Dit betekent ook dat de inhoud van het vak verpakkingskunde mee verandert. De marketing van de dagverse maaltijden is belangrijker omdat de houdbaarheid korter is. De keten is kritischer geworden, een fout betekent afval en het verpakken zelf is anders geworden. HACCP, BRC en andere door de retail gevraagde codes zijn allang niet meer voldoende om de norm te halen die door de markt wordt gevraagd. Zuurstof moet worden verdreven, de materialen moeten schoon zijn en de kwaliteitscontrole is frequenter en strikter. Bij groente en fruit en bij de half voorbereide en kant-en-klare maaltijden zijn grote vorderingen bereikt en bij vlees kan nog veel worden verbeterd. Een nieuw concept moet zich volgens de eisen van de retailers in drie maanden bewijzen. Dat is niet eenvoudig. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat er veel haalbaar is met bestaande verpakkingstechnieken en dat er de komende tijden nog grote behoefte is aan innovatieve verpakkingen. De verpakkingskundige kan dus nog even in de keuken blijven om zijn snelkookkunsten verder te bewijzen
Verpakkingskundige, een boeiend vak.
VNV Columnisten
(gepubliceerd in VerpakkingsManagement april 2007)