Statiegeld buiten spel

Geplaatst op 24-05-2006  -  Categorie: Columns

Op 10 maart ontvingen 430.000 bedrijven een officiele aankondiging van de regeling 'Besluit beheer verpakkingen papier en karton'. Uiterlijk 31 maart moest worden gerapporteerd hoe men de inzameling en recycling van hun verpakkingsafval gaat organiseren en financieren. Direct na het ontvangen van de brief van de staatssecretaris was de verpakkingskundige al aan de slag gegaan met deze nieuwe gegevens. Voor op de blikjes wordt een hersluitbare deksel ontwikkeld die twee functies heeft; het afschermen van de drinkopening voor gebruik en afsluiten van de opening na legen van de verpakking. Voor de plastic flessen wordt een studie gestart naar het zo efficiënt en gemakkelijk mogelijk plat maken na legen.

Begin april had de staatssecretaris zo al een groot aantal mededelingen van verschillende bedrijven mogen ontvangen op welke wijze zij vanaf 1 januari jl. voldoen aan de verplichtingen van het besluit.

Vlak daarna is de statiegeld regeling voor verpakkingen dan toch van de baan gegaan. Staatssecretaris Van Geel is op het laatste moment tot het inzicht gekomen dat een aanpak breder dan blikjes en flesjes onontkoombaar is. Hij gaat nu zelf het voortouw nemen in gesprekken met de VNG en VNO-NCW om het zwerfafval te lijf te gaan. Er komt een integrale aanpak, dit maal inclusief hondepoep, kauwgom, patatbakjes, sigarettenpeuken en pinbonnetjes. Alles met als doel een verandering van houding en gedrag van consumenten.

Zijn de overuren eind maart van de verpakkingskundige nu allemaal voor niets geweest? Zeker niet; een hersluitbaar deksel voor blikjes blijft om hygienische redenen een must en kunststof flessen die na gebruik klein gemaakt kunnen worden vullen ook de eigen Kliko minder snel. Laat deze buiten spel regeling aanleiding zijn om de functionaliteit van (dranken)verpakkingen verder te verbeteren.

Echter, de staatssecretaris mag, los van zijn integrale aanpak, ook de vraag niet vergeten die hij zelf stelt in zijn aankondigingsbrief; waarom is het in grote steden in andere landen vaak veel schoner? Het antwoord daarop is vorig jaar al door de stichting Nederland Schoon gegeven. Destijds werd in onderzoek geconstateerd dat niet de slordige consumenten alleen, maar voor een groot deel ook lakse gemeenten een belangrijke oorzaak voor het zwerfafval op straat. Uit de studie blijkt veel zwerfafval te ontstaan doordat huisvuil te lang op straat staat en verwaait voordat het wordt opgehaald. Ook rondom overvolle afvalbakken ontstaat veel zwerfafval. Niet alleen voor verpakkingskundigen is er nog een schone taak weggelegd!

VNV Columnisten

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
info@verpakkingskundigen.nl