Uit mijn comfortzone

Geplaatst op 18-10-2019  -  Categorie: Columns  -  Auteur: Darryl Janssens

De columncommissie vroeg mij een column te schrijven voor de VNV. Het eerste wat ik dacht was: wanneer moet ik dit doen? Ik was aan het afstuderen in Zaandam, ik woonde in Den Haag, had een bijbaan, ik sport in mijn vrije tijd en vind het natuurlijk ook nog leuk om te socializen. Na lang twijfelen heb ik besloten het wel te doen. Maar wanneer kan ik deze column dan schrijven? Tijdens mijn treinreis. Ik ben elke dag anderhalf uur heen en anderhalf uur terug onderweg om mijn diploma te kunnen behalen.

Mijn interesse in verpakkingen begon toen ik een grafisch ontwerpopleiding op het mbo deed. Ik wilde graag verder naar het hbo, maar wel waar ik praktisch bezig kon zijn. Ik kwam terecht bij Industrieel Product Ontwerpen. Ik heb me hierin verdiept en zag dat er een uitstroomrichting in verpakkingen mogelijk was, dat maakte mij gelijk enthousiast. Ik wilde heel graag de vormgeving ontwerpen van verpakkingen.

In mijn derde jaar moest ik voor het eerst in deze opleiding stage lopen. Daar kreeg ik heel veel te maken met duurzaam verpakken. Ik heb voor de stage één minor gevolgd over duurzaam verpakken en verder niks met duurzaamheid gedaan. Hoe ga ik dit doen? Het is niet alleen maar de vormgeving van een verpakking ontwerpen, want er zit natuurlijk veel meer achter. Ik heb uiteindelijk zo veel kunnen leren over verschillende materialen en de recycling in Nederland en nu ben ik zelfs afgestudeerd met een afstudeeropdracht dat ook veel met duurzaamheid te maken had!

Ik ben blij dat ik open stond voor iets wat niet in mijn ‘comfort-zone’ zat, want ik heb zoveel kennis opgedaan en wil dat blijven doen op verschillende gebieden van het verpakkingsvak.

Darryl Janssens geeft de pen door aan Ariane van Mancius.

 

  

 

Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen
Parc Tichelt 2 
4891 DZ Rijsbergen
ofni.[antispam].@verpakkingskundigen.nl